Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο9


Ώρα για την εβδομαδιαία ανασκόπηση:


Το νέο πακέτο Τσίπρα για συνταξιούχους και φορολογούμενους: Χαμένοι από τα νέα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα οι φορολογούμενοι

Χαμένοι από τα νέα μέτρα αλλά και από τα αντίμετρα είναι οι φορολογούμενοι στο σύνολό τους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους από το 2019 και μετά.

Για ορισμένους, μάλιστα, οι επιβαρύνσεις θα είναι πολύ σκληρές, ιδιαίτερα για τους συνταξιούχους που θα έχουν και μειώσεις στις συντάξεις τους αλλά και για τη μεσαία τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι σε συνδυασμό με τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές του νέου νόμου θα κληθούν να πληρώσουν και περισσότερα στην εφορία.

Η μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.900 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, για τον άγαμο αυτομάτως δημιουργεί επιβαρύνσεις που φθάνουν τα 602 ευρώ, ωστόσο, ακόμα και αν μειωθεί ο πρώτος φορολογικός συντελεστής στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα (για να συμβεί αυτό θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων), προκύπτουν επιβαρύνσεις για το σύνολο των φορολογουμένων συγκριτικά με τους φόρους που καταβάλλονται σήμερα. Επί της ουσίας, η μείωση του συντελεστή θα περιορίσει τις επιβαρύνσεις.


Οι επιπτώσεις που φέρνει το Brexit στα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μεταμορφώσει την ίδια τη χώρα, ενώ παράλληλα θα επιφέρει τις ακόλουθες σημαντικές αλλαγές και στην Ε.Ε.:

1. Προϋπολογισμός της Ε.Ε.: Πού πηγαίνουν τα χρήματα

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια ισοδυναμούν με μόλις 1% των δημόσιων δαπανών στη Βρετανία. Στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, όμως, οι Βρυξέλλες συνεισφέρουν περισσότερα. Στην Πολωνία τα ευρωπαϊκά κονδύλια αντιστοιχούν στο 8% του προϋπολογισμού και στη Βουλγαρία σχεδόν στο ένα πέμπτο. Φεύγοντας η Βρετανία, η Ε.Ε. θα διαθέτει κατά ένα έκτο λιγότερα κεφάλαια για τις αποδέκτριες χώρες. Ετσι δίνεται αφορμή να ξεσπάσει διαμάχη μεταξύ των κρατών-μελών στη δυτική και στην ανατολική Ευρώπη, ενόψει του επταετούς σχεδίου δαπανών, αρχής γενομένης από το 2021.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, επιπλέον, θα δοθεί μάχη, επειδή η Βρετανία θα κληθεί να διαπραγματευθεί πόσα οφείλει να καταβάλει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, λόγω της αποχώρησής της από την Ε.Ε. Η χώρα ίσως επιλέξει να συνεχίσει να πληρώνει ορισμένες εισφορές για να διατηρήσει την πρόσβασή της σε σημαντικούς προϋπολογισμούς της Ε.Ε., όπως είναι αυτός της έρευνας και της ανάπτυξης.

2. Ισορροπία δυνάμεων

Η Βρετανία χρησιμοποίησε το 12% των ψήφων που της αναλογούσαν για να περιορίσει τις δαπάνες της Ε.Ε. και να ασκήσει ισχυρή πίεση υπέρ του ελεύθερου εμπορίου.

Οσον αφορά τις φτωχότερες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, των οποίων την ένταξη στην Ε.Ε. πανηγύρισε το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτές φοβούνται ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα θέσουν περιορισμούς στους εργαζομένους τους που αμείβονται με χαμηλό ημερομίσθιο. Επίσης, σκέπτονται πως ίσως ενισχυθούν οι ομοσπονδιακές εξουσίες της Ε.Ε. εις βάρος των εθνικών, το οποίο απεύχονται. Οι βαλκανικές χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην Ε.Ε., χάνουν έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Πέραν τούτου, στην Ευρωζώνη τα 19 κράτη-μέλη αποδεσμεύονται από έναν αντίπαλο της νομισματικής ένωσης. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, ίσως θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τις χώρες εκτός ευρώ. Μία τέτοια ομάδα, με επικεφαλής την Πολωνία και τη Σουηδία, θα έπρεπε να εξασφαλίσει σημαντική στήριξη από χώρες εντός Ευρωζώνης, ώστε να αποτρέψουν όλες μαζί το να καθορίζει η Ευρωζώνη την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η Γερμανία αμφιταλαντεύεται αν θέλει να θεωρείται ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, λόγω οικονομικής ισχύος, και να συνυπάρχει με την άλλη συνιδρύτρια της Ε.Ε., τη Γαλλία. Το Βερολίνο ανησυχεί για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ τους, δεδομένου ότι η Γαλλία έχει οικονομικά προβλήματα.

3. Η ισχύς της Ε.Ε. στον κόσμο περιστέλλεται

Η Ε.Ε. χάνει έναν μείζονος σημασίας διαμεσολαβητή με τις ΗΠΑ και τον ευρύτερο αγγλόφωνο κόσμο. Η Βρετανία συνιστά, ιστορικά, μία δύναμη στη διπλωματική και στρατιωτική σφαίρα, ενώ η επιρροή της στην Κίνα, στη Ρωσία ή στη Μέση Ανατολή ευνόησε την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επωφελής, επιπλέον, αποδείχθηκε ο ρόλος της Βρετανίας, επειδή παρείχε κονδύλια για τη στήριξη της ανάπτυξης στην Αφρική. Τέλος, η «Μαύρη» ήπειρος παραμένει πηγή έντονου προβληματισμού, λόγω των πυκνών μεταναστευτικών ροών από εκεί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η αποχώρηση της Γηραιάς Αλβιώνος από την Ε.Ε. θα προκαλέσει αξιοσημείωτες αλλαγές και στην πολιτική κουλτούρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρώτον, η Βρετανία, καθ’ όλη τη διάρκεια της συμμετοχής της στην Ε.Ε., υποεκπροσωπούνταν στα ευρωπαϊκά όργανα. Εντούτοις, αυτά τα 44 χρόνια έχουν αφήσει βαριά κληρονομιά, μιας και πολλοί Βρετανοί ανέλαβαν υψηλές θέσεις στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο. Πολλές κυβερνήσεις θεωρούν ότι η προσέγγιση της Βρετανίας στη δημόσια διοίκηση είναι πιο πραγματιστική και φιλελεύθερη απ’ ό,τι η πιο συγκεντρωτική της Γαλλίας, η οποία εμφανίζεται προσκολλημένη στα παλαιά δεδομένα της Ενωσης.

Δεύτερον, το Βrexit σπάει το ταμπού του αρραγούς συνασπισμού. Από το βρετανικό δημοψήφισμα και μετά, οι Eυρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για αναζωογόνηση του αισθήματος ενότητας μεταξύ των εναπομεινάντων 27 κρατών. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η στήριξη στην Ε.Ε. ενισχύεται, αλλά η ενότητα θα δοκιμαστεί αποκλειστικά και μόνο στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, όπου οι κυβερνήσεις θα έχουν διαφορετικές προτεραιότητες.


Εξιχνιάστηκε φόνος που έγινε πριν από... 5.000 χρόνια

Οταν η υπεύθυνη του μικρού ιταλικού μουσείου κάλεσε τον επιθεωρητή Αλεξάντερ Χορν, της αστυνομίας του Μονάχου, τον ρώτησε αν ασχολείται με «παγωμένες» από καιρό υποθέσεις, επισημαίνοντας του ότι είχε μία τέτοια υπόθεση που ήθελε να διαλευκάνει.

Το άγνωστο θύμα, που ήταν γνωστό με το όνομα Οτσι, στην πραγματικότητα βρισκόταν στα ψυγεία του μουσείου για περίπου 25 χρόνια. Πολλοί τον αποκαλούσαν «ο άνθρωπος των πάγων». Πρόκειται για την πιο καλοσυντηρημένη μούμια του κόσμου, ένας άνθρωπος της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε εγκλωβισμένος σε έναν παγετώνα στα βόρεια σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία, μέχρι που η κλιματική αλλαγή τον απελευθέρωσε από τον παγωμένο τάφο του το 1991.

Το αίτιο θανάτου του παρέμενε άγνωστο επί δέκα χρόνια, μέχρι που μία ακτινογραφία αποκάλυψε ότι ο παγωμένος άνθρωπος είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης και ένα τόξο είχε μείνει καρφωμένο στην πλάτη του ακριβώς κάτω από τον ώμο του. Σήμερα, όμως, εξοπλισμένος με νέες επιστημονικές γνώσεις ο Χορν κατάφερε να δημιουργήσει το παζλ που εξιστορούσε τι είχε συμβεί εκείνο το πρωινό, το 3.300 π.Χ. στον Ανθρωπο του Οτσι.

Υπάρχουν ελάχιστες μούμιες στον κόσμο με την ηλικία του Ανθρώπου του Οτσι και καμία από αυτές δεν είναι τόσο καλοδιατηρημένη. Οι περισσότερες είχαν προετοιμαστεί τελετουργικά, το οποίο σήμαινε ότι τα εσωτερικά τους όργανα είχαν αφαιρεθεί, είχαν τοποθετηθεί χημικά ή είχαν εκτεθεί στις καταστρεπτικές κλιματικές συνθήκες της ερήμου. Ο παγετώνας, αντιθέτως, όχι μόνο πάγωσε τον Ανθρωπο του Οτσι τη στιγμή που είχε πεθάνει, αλλά η υψηλή υγρασία του πάγου είχε διατηρήσει σχεδόν ανέπαφα το δέρμα του και τα όργανά του. «Να σκεφτείτε ότι γνωρίζουμε το περιεχόμενο του στομαχιού ενός ατόμου που άφησε την τελευταία του πνοή πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις είναι μία πληροφορία που μας λείπει ακόμα και σήμερα», τονίζει ο Χορν. (kathimerini)


«Ντου» αγνώστων και καταστροφή ακυρωτικών μηχανημάτων στο μετρό της Ομόνοιας

Οι δράστες μετά τις φθορές στα μηχανήματα τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται

Επτά ακυρωτικά μηχανήματα νέου τύπου έσπασε ομάδα άγνωστων ατόμων, στις 16.10 το απόγευμα, στο σταθμό του Μετρό Ομόνοιας.

Οι δράστες μετά τις φθορές στα μηχανήματα τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, από διάφορες συλλογικότητες, με αίτημα την δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η συγκέντρωση ήταν στις 12 το μεσημέρι στο Μοναστηράκι και στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την πλατεία Συντάγματος, όπου οι διαδηλωτές διαλύθηκαν ήσυχα γύρω στις 15.30.


«Ρουβίκωνες» στο Μαξίμου: «Ραντεβού στα Βρυξελλάδικα»

Περίπου 20 αντιεξουσιαστές κατέβηκαν τμηματικά την Ηρώδου Αττικού και φτάνοντας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έριξαν φέιγ βολάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φέιγ βολάν έγραφαν τα εξής μηνύματα «Ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια» και «Ραντεβού στα βρυξελλάδικα».

Η αστυνομία έκανε 14 προσαγωγές, οι οποίοι λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, δεν στοιχειοθετούνται σε βάρος τους αδικήματα, γι' αυτό μετά την εξακρίβωση στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι.(protothema)


Και μια ενημέρωση:

Aποζημιώσεις για τις μηνιαίες κάρτες ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - ΜΑΡΤΙΟΥ

Οι αποζημιώσεις για τις μηνιαίες κάρτες ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ - ΜΑΡΤΙΟΥ θα δίνονται στους κατόχους με την παράδοση των αντίστοιχων κουπονιών στον εκδότη.
Το ποσό της αποζημίωσης για τον μήνα ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ είναι € 0,50 (Κανονική & Μειωμένη).
Το ποσό της αποζημίωσης για τον μήνα ΜΑΡΤΙΟ είναι 1,50 € (Κανονική) και 0,50 € (Μειωμένη).

Οι κάτοχοι τριμηνιαίων καρτών ανεξαρτήτου μήνα έκδοσης θα αποζημιώνονται για τους μήνες ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ - ΜΑΡΤΙΟ με την παράδοση των αντίστοιχων κουπονιών στον εκδότη.
Διευκρινίζουμε ότι από τα Εκδοτήρια ΔΕΝ θα δίνεται αποζημίωση και δεν θα παραλαμβάνονται ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ και ΕΤΗΣΙΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ.
Οι μεμονωμένοι κάτοχοι εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών θα εισπράττουν την αποζημίωση για τους μήνες που έγιναν 24ωρες απεργίες μόνο από τα σημεία αγοράς τους (Ομόνοια, Παρνασσού 6 και Μετσόβου 15) τον επόμενο μήνα της λήξης τους με την παράδοση των κουπονιών.

Καλό μήνα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου