Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο20


Οι ειδήσεις αυτήν την εβδομάδα ήταν αρκετές: (διακοπές δεν θα πάνε, ήθελα να ήξερα!)



Σύννεφα στο Αιγαίο για την ΑΟΖ: Απειλεί η Άγκυρα, σκληρή στάση από Αθήνα

Σκηνικό έντασης επιχειρεί να οικοδομήσει στο Αιγαίο η Άγκυρα, ως αντίδραση στις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «παρακολουθεί στενά την μονομερή δραστηριότητα της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αγνοεί τα απαράγραπτα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού στους φυσικούς πόρους». «Από την αρχή η Τουρκία έχει αποστείλει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σχετικά με αυτά τα ανεύθυνα βήματα», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο που μετέφερε το πλοίο «West Capella», για λογαριασμό της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας Total-Eni, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι γεωτρήσεις ξεκίνησαν ομαλά, δίχως κάποια όχληση από τα τουρκικά πλοία που πραγματοποίησαν άσκηση αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εκτός όμως του επίμαχου οικοπέδου 11. Στην περιοχή, κατά τον πλουν του «West Capella» προς το οικόπεδο 11, υπήρχε από τα ξημερώματα η τουρκική φρεγάτα «Gokceada», η οποία παρακολούθησε για λίγο την πορεία του γεωτρύπανου. Την παρουσία της φρεγάτας επιβεβαίωσε και επίσημα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το τουρκικό γενικό επιτελείο έκανε λόγο για παρουσία δύο φρεγατών και ενός υποβρυχίου στο σημείο.

Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσαν χθες και δύο γαλλικά πολεμικά, τα οποία επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή και ο ελλιμενισμός τους θεωρείται και ως έμμεσο μήνυμα προστασίας των συμφερόντων της Γαλλίας στην Ανατ. Μεσόγειο. (kathimerini)


Και ενώ ο Ερντογάν συνεχίζει τον χαβά του, στην Ελλάδα ασχολούμαστε με την κα Θάνου

Μόλις δέκα ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της, η κ. Θάνου προσελήφθη ως επικεφαλής του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, η οποία φυσικά ως όφειλε να απαντήσει στα σχόλια των επικριτών της.

Στην έντονη κριτική που έχει δεχτεί για την τοποθέτησή της ως προϊστάμενη του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού απαντά για πρώτη φορά η Βασιλική Θάνου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha 989 η κ. Θάνου εξηγεί ότι αποδέχτηκε τον πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει την διεύθυνση της νομικής υπηρεσίας του γραφείου του, καθώς επιθυμεί να συνεχίσει να προσφέρει την εμπειρία της από μια κρατική, θεσμική θέση και αποπειράται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υπογραμμίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα «πελατειακών σχέσεων» καθώς δεν πρόκειται να λάβει αμοιβή για τις υπηρεσίες της.

Μάλιστα, η κ. Θάνου περνά στην αντεπίθεση αναφέροντας για όσους της άσκησαν κριτική, πως τους φοβίζει η συγκεκριμένη συνεργασία και εκφράζει την άποψη πως «ορισμένοι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων δεν δικαιούνται να κάνουν αυτή την κριτική καταλογίζοντας «ανειλικρίνεια και δήθεν αγωνία» στην ΝΔ, λέγοντας πως και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοιες τοποθετήσεις.

Τέλος, αναφερόμενη στην κόντρα κυβέρνησης-Δικαιοσύνης, η κα. Θάνου υπερασπίστηκε τον αναπληρωτή υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αν και τόνισε πως οι όποιες παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι "απρεπείς". (kathimerini)


Europa League: Η κλήρωση των ελληνικών ομάδων



Ολοκληρώθηκαν οι κληρώσεις για την 3η προκριματική φάση του UEFA Champions League και του UEFA Europa League, στις οποίες συμμετείχαν 5 ελληνικοί σύλλογοι. Αναλυτικά, οι αντίπαλοι/πιθανοί αντίπαλοι των συλλόγων μας.

3η Προκριματική φάση Champions League (25&26/7 – 1&2/8)
Παρτιζάν ή Μπούντουτσνοστ (2-0) – Ολυμπιακός
ΑΕΚ – ΤΣΣΚΑ Μόσχας

3η Προκριματική φάση Europa League (27/7 – 3/8)
Παναθηναϊκός – Γκαμπάλα ή Γιαγκελόνια (1-1)
Ολίμπικ Ντόνετσκ (Ουκρανία) – ΠΑΟΚ
Μακάμπι Τελ Αβίβ ή Ρέικιαβικ (3-1) – Πανιώνιος ή Γκόριτσα (2-0)

Σημ.: Εντός παρενθέσεως τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων της 2ης προκριματικής φάσης των διοργανώσεων (fmtop)


Πραξικόπημα στην Τουρκία: ένα χρόνο μετά, οι εκκαθαρίσεις δεν έχουν τέλος

Το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016 τα τανκς βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Στρατιώτες απέκλεισαν την επιβλητική γέφυρα του Βοσπόρου, το κοινοβούλιο βομβαρδίστηκε.

Το πραξικόπημα βρήκε τον Ερντογάν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο εξοχικό του στο Μαρμαρίς. Μέσω FaceTime κάλεσε τους συμπολίτες του να κατέβουν στους δρόμους και ν' αντισταθούν στους πραξικοπηματίες. Ο κόσμος τον άκουσε, κινητοποιήθηκε μαζικά και μαζί με την, πιστή σ' εκείνον, αστυνομία κατάφεραν ν' αντιστρέψουν υπέρ τους την αναμέτρηση με τους στασιαστές. Περί τους 250 σκοτώθηκαν προτάσσοντας στήθη.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, εκατομμύρια ζητωκραύγαζαν στο Γενίκαπι της Πόλης, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόταν στο πλήθος στη μεγαλύτερη, στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, λαϊκή συγκέντρωση. Αρκετοί πίστεψαν, τότε, ότι το «ενωτικό πνεύμα του Γενίκαπι», όπως το αποκάλεσαν, θα υπερίσχυε.
Δεν επιβεβαιώθηκαν ... (cnn)


Δορυφόρος "αιχμαλωτίζει" την πολύχρωμη ομορφιά μιας κινεζικής λίμνης



Ο φακός δορυφόρου αιχμαλώτισε από ψηλά την πολύχρωμη ομορφιά της αλμυρής λίμνης Yuncheng στην Κίνα, που αποκαλείται «Νεκρή Θάλασσα της Κίνας», λόγω του υψηλού επιπέδου αλατιού στο νερό της. Η λίμνη πιστεύεται ότι είναι 500 εκατομμυρίων ετών και εκτείνεται σε μια έκταση 46 τετραγωνικών μιλίων. Τα εκπληκτικά χρώματά της είναι αποτέλεσμα των μικροσκοπικών οργανισμών και προκαλούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας και την ένταση του φωτός.

Η λίμνη Yuncheng, είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο. (lifo)


Η Ολλανδία κλείνει τις φυλακές της και σε όσες απομένουν δίνει τα κλειδιά στους κρατούμενους. Πώς νίκησε την εγκληματικότητα


Η Ολλανδία έχει αποδείξει πως είναι πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς, κυρίως γιατί δεν διστάζει να εγκαταλείψει πολιτικές που δεν «λειτουργούν» και να πειραματιστεί με νέες. Τη στιγμή λοιπόν που στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Δύσης γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για τα αυξανόμενα ποσοστά εγκληματικότητας αλλά παράλληλα οι κυβερνήσεις επιμένουν σε παρωχημένες και αποδεδειγμένα πλέον αναποτελεσματικές πολιτικές, η Ολλανδία είπε να τραβήξει το δικό της δρόμο, κάνοντας το αυτονόητο που όμως λίγοι τολμούν: να αλλάξει πολιτική.

Το κράτος επένδυσε, προσεκτικά με μεθοδικά σε πολιτικές πρόληψης της εγκληματικότητας και εστίασε στην επιτυχή επανένταξη των κρατουμένων. Το αποτέλεσμα; Από το 2007 έως το 2015, δηλαδή μόλις μέσα σε 9 χρόνια, κατέγραψε μείωση των ποσοστών εγκληματικότητας κατά 27%.

Παράλληλα βέβαια μειώθηκε σημαντικά και ο αριθμός των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας αφού πλέον κατά μέσο όρο για κάθε 100.000 πολίτες αντιστοιχούν περί τους 57 κρατούμενους. Έτσι τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ολλανδία έκλεισαν 27 φυλακές και όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλες από τις 38 που παραμένουν σε λειτουργία. Ο αριθμός των κρατουμένων κυμαίνεται στα περί τα 9.500 με 11.500 άτομα ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ολλανδία «υποδέχθηκε» σε φυλακές της 240 κρατούμενους από την Νορβηγία για να καλύψει τα...κενά κελιά.

Από τα 27 κτίσματα στα οποία λειτουργούσαν φυλακές που έκλεισαν κάποια ενοικιάστηκαν ως κέντρα φιλοξενίας προσφύγων που έχουν υποβάλλει αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, κάποια άλλα θα μετατραπούν σε πανεπιστήμια ενώ υπάρχουν και αυτά που αξιοποιούνται από επιχειρήσεις. Υπάρχει μάλιστα και ένα που μετατράπηκε σε εστιατόρια το «De Gevangepoort», το οποίο έχει ήδη λάβει διακρίσεις και εξαιρετικές κριτικές ... (huffington)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου