Κυριακή 18 Αυγούστου 2019

Οι 8 παλαιότεροι φάροι στον κόσμο



Για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στη λειτουργία του εν λόγω δικτύου θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε, όλοι όσοι επισκεφτείτε, σήμερα, Κυριακή 18 Αυγούστου, έναν – ή και περισσότερους εάν προλαβαίνετε- φάρο, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.



Οι πρώτες αναφορές κατασκευής και λειτουργίας πυρσών στην ελληνική αρχαιότητα, ανήκουν στα Ομηρικά έπη, όπου αναφέρεται ότι σε κορυφές πύργων, λόφων ή τοπικών γήινων εξάρσεων, άναβαν εύφλεκτες ύλες προς διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας, δηλαδή δημιουργούσαν «πρωτογενείς» φάρους.

Είδη φάρων
  1. Πυρσοί πετρελαίου λειτούργησαν από το 1830 μέχρι το 1995, ήταν όλοι επιτηρούμενοι και έδιναν σταθερό ή αναλαμπών φώς. Ο μηχανισμός ξεκουρδιζόταν με τη βοήθεια ενός βάρους που κινούνταν κάθετα στο πύργο του φάρου και παράλληλα περιέστρεφε το οπτικό. Ηταν τοποθετημένοι κυρίως σε λιμάνια που έδιναν φωτοβολία σε απόσταση 15-25 νμ. Εχουν όλοι καταργηθεί.
  2. Πυρσοί ασετυλίνης λειτουργούσαν από το 1915 μέχρι το 2002, ήταν αυτόματοι αναλάμποτες και οι πλέον αξιόπιστοι. Καταργήθηκαν λόγω υψηλού κόστους συντήρησης και λειτουργίας.
  3. Πυρσοί ηλεκτρικοί λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα AC από το δίκτυο της ΔΕΗ. Αξιόπιστοι φάροι με δυνατότητες μεγάλη φωτοβολία και πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης λειτουργίας.
  4. Πυρσοί ηλιακοί, νέας τεχνολογίας που άρχισε να εφαρμόζεται στο φαρικό δίκτυο από το 1980. Αντικατέστησαν κυρίως τους πυρσούς ασετιλίνης. Το μέγεθος της λυχνίας και η ισχύς των ηλιακών γεννητριών καθώς και η χωρητικότητα των συσσωρευτών καθορίζεται από την επιθυμητή φωτοβολία.
  5. Πέτρινοι φάροι: Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου αποτελούν οι πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί. Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι 144 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί, από τους οποίους οι 58 είναι επανδρωμένοι, ή επιτηρούμενοι από φαροφύλακες.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φάρων ας δούμε τους 8 παλαιότερους στον κόσμο:

8. Boston Light (1716), Little Brewster Island, Boston, Massachusetts 



7. Eddystone Lighthouse (1698), Rame Head, Devon, England



6. Cordouan Lighthouse (1611), Gironde, France



5. Kõpu Lighthouse (1531), Hiiumaa, Estonia



4. Hook Lighthouse (1201–1240), Hook Head, County Wexford, Ireland



3. Lighthouse of Genoa (1128), Genoa, Liguria, Italy



2. Tower of Hercules (2oς αιώνας μ.Χ.), A Coruña, Galicia, Spain



1. Pharos of Alexandria (280–247 π.Χ.), Alexandria, Egypt


Πηγή ethnos, oldest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου