Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Γιατί τα νερά του ποταμού Rio Celeste στη Κόστα Ρίκα παίρνουν αυτό το τιρκουάζ χρώμα!


Τα τιρκουάζ νερά του ποταμού Rio Celeste, που βρίσκεται στην επαρχία Alajuela της Κόστα Ρίκα, ήταν, μέχρι πρόσφατα, ένα μυστήριο.Μια θεωρία για το χρώμα ήταν πως αυτό προκαλείτο από υψηλά επίπεδα χαλκού. Όμως, οι έρευνες έδειξαν ότι δεν υπήρχε χαλκός στο νερό.

Άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν πως το χρώμα οφειλόταν σε χημικές ουσίες, όπως το ανθρακικό ασβέστιο και το θείο, ενώ μερικοί το απέδωσαν ακόμη και στην εγγύτητα του ποταμού με το ηφαίστειο Tenorio.

Το 2013 μια ομάδα επιστημόνων πήρε δείγματα νερού από τον Rio Celeste και τους δύο παραποτάμους του, Sour Creek και τον Río Buena Vista.


Το πρώτο πράγμα που παρατήρησαν ήταν ότι ενώ τα νερά του Rio Celeste είχαν ένα ζωντανό τιρκουάζ χρώμα, τα δείγματα που συλλέγονταν στους δοκιμαστικούς σωλήνες ήταν εντελώς διαφανή.

Το ίδιο διαπιστώθηκε και με τα νερά των δύο παραποτάμων, ενώ δεν εντοπίστηκε χημική αντίδραση που να παραπέμπει στο τιρκουάζ. Έτσι, οι ερευνητές άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο οπτικής ψευδαίσθησης.

Αυτό που παρατήρησαν ήταν ένα στρώμα λευκής ουσίας που κάλυπτε όλα τα βράχια στο κάτω μέρος του Río Celeste και έλεγξαν και τους δύο παραποτάμους για αυτό το στοιχείο.


Ο Sour Creek είχε πολύ μικρές, σχεδόν ασήμαντες ποσότητες, αλλά ήταν άφθονες στο νερό του Río Buena Vista.

Αναλύοντας την ουσία με ηλεκτρονική μικροσκοπία σε εξειδικευμένα εργαστήρια, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ένα είδος ορυκτού που αποτελείται από αλουμίνιο, πυρίτιο και οξυγόνο, το οποίο ονομάζεται αργιλοπυριτικό άλας.

Αυτό όταν αιωρείται στο νερό, αντανακλά το φως του ήλιου και εξαπατά το ανθρώπινο μάτι. Το κάνει δηλαδή να βλέπει το νερό τιρκουάζ.


Η έρευνα των επιστημόνων έδειξε επίσης ότι τα σωματίδια αργιλοπυριτικού άλατος στον Rio Buena Vista είχαν μέγεθος 184 νανόμετρα, ενώ στον Rio Celeste ήταν πολύ μεγαλύτερα, στα 566 νανόμετρα«Αυτή η αύξηση του μεγέθους προκαλεί τη διασπορά του ηλιακού φωτός, έτσι ώστε να εμφανίζεται κυρίως στην κυανή περιοχή του ορατού φάσματος. Γι’ αυτό και έχουμε το εντυπωσιακό ανοιχτό μπλε χρώμα του Rio Celeste», δήλωσε ο Max Chavarría Vargas, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε την έρευνα

Το φαινόμενο στο Rio Celeste είναι μοναδικό στον κόσμο.

Πηγή travelstyle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου