Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Γιατί κάποιες πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα και κάποιες προς τα έξω;


Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό γιατί μερικές πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα ενώ κάποιες άλλες πόρτες ανοίγουν προς τα έξω; Υπάρχει λογική;



Πόρτες, πύλες, περάσματα. Υπάρχουν παντού στη ζωή μας και διαχωρίζουν στιβαρά το «μέσα» από το «έξω»!

Κατασκευάζονται από πολλά και διαφορετικά υλικά. Αλλά γιατί μερικές ανοίγουν προς τα μέσα και άλλες προς τα έξω; Καπρίτσιο του κατασκευαστή ή κάτι άλλο;

Όλες οι πόρτες χρησιμοποιούν σύστημα με μεντεσέδες για να κρατούνται στη θέση τους και να ανοιγοκλείνουν με πολλά πλεονεκτήματα.

Ευκολία κατασκευής, τοποθέτησης και επισκευής. Για να τις βγάλεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα σφυρί και ένα κατσαβίδι για να βγούνε τα καρφιά από τους μεντεσέδες!

Πολύ εύχρηστο στην περίπτωση που θέλουμε να βγάλουμε την πόρτα για οποιοδήποτε λόγο!

Στα σπίτια μας, αν οι μεντεσέδες ήταν από την εξωτερική πλευρά της πόρτας, οποιοσδήποτε θα μπορούσε απλά με το σφυρί και το κατσαβίδι να την βγάλει από το δρόμο του και να εισβάλλει στο χώρο μας!

Με την τοποθέτηση των μεντεσέδων εσωτερικά του δωματίου - σπιτιού, οι πόρτες αναγκαστικά ανοίγουν προς τα μέσα!!

Στις ντουλάπες, τις αποθήκες και τα αυτοκίνητα, οι πόρτες ανοίγουν προς τα έξω για την εξοικονόμηση χώρου.

Φανταστείτε μόνο τι θα γινόταν αν ανοίγανε προς τα μέσα!!

Στα κοινόχρηστα κτίρια οι πόρτες χρειάζεται να ανοίγουν προς τα έξω για να είναι ευκολότερη και γρηγορότερη η διαφυγή των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, όπως ας πούμε σε περίπτωση φωτιάς.

Όταν ο κόσμος πανικοβάλλεται τρέχει προς την έξοδο. Εάν οι πόρτα ανοίγει προς τα μέσα, μπορεί να υπάρξει τόσο μεγάλο πλήθος που από το σπρώξιμο προς την έξοδο, να μην υπάρχει χώρος στο εσωτερικό ώστε να ανοίξουν οι πόρτες.

Επίσης αυτός είναι και ο λόγος που πολλές τέτοιες πόρτες έχουν «μπάρες πανικού» αντί για κοινά πόμολα για να ανοίξουν!

Η φιλοσοφία πίσω από την κατασκευή είναι να υπάρχει δυνατότητα ακόμα και στο πιο εξαγριωμένο ή πανικόβλητο πλήθος (ή αν θέλετε καλύτερα, μάζα πλήθους) να μπορεί να εξέλθει από το κτίριο, όσο γρηγορότερα γίνεται!!

Για να είναι όμως ασφαλείς αυτές οι πόρτες και να μην μπορούν να βγουν από την εξωτερική πλευρά, οι μεντεσέδες βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο της πόρτας.

Αυτό το σύστημα είναι πιο ακριβό από τις απλές οικιακές πόρτες και είναι πιο δύσκολο να βγάλεις την πόρτα από τη θέση της. Είναι όμως απαραίτητο επειδή μπορούμε να πούμε ότι ...σώζει ζωές!!

Σαν συμπέρασμα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανεξαρτήτως του προς τα πού ανοίγει η πόρτα, γνώμονας είναι η ασφάλεια!!

Βέβαια υπάρχουν και αυτές οι "πόρτες"



Πηγή coolweb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου