Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Ίσως μερικά από τα πιο εντυπωσιακά δέντρα του κόσμου



Όλα τα δέντρα είναι απαραίτητο στοιχείο της ζωής γιατί παρέχουν οξυγόνο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό -πολλά έχουν μια ιστορία να μας αφηγηθούν. Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω αποκαλύπτουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά δέντρα του κόσμου. Άλλα είναι τα πιο όμορφα, άλλα τα παλαιότερα ή τα μεγαλύτερα. Είναι δέντρα που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αποτελούν μέρος της ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές.



Οι εικόνες προέρχονται από ένα εκπληκτικό βιβλίο με τίτλο «Wise Trees», το οποίο χαρτογραφεί δέντρα με ιστορική και πολιτιστική αξία, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τους φωτογράφους Diane Cook και Len Jenshel, οι οποίοι πέρασαν δύο χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο για να «αιχμαλωτίσουν» στο φακό τους 59 περίεργα δέντρα.

Η σκέψη πίσω από αυτό το πρότζεκτ, σύμφωνα με τους δύο φωτογράφους, είναι να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τον σημαντικό ρόλο που έχουν διαδραματίσει τα δέντρα τόσο στις αγροτικές κοινωνίες όσο και στην προστασία της ανθρωπότητας. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

1. Αυτά τα δέντρα ανήκουν στα πευκοδάση του Εθνικού Δρυμού Ινιό της Καλιφόρνια και είναι από τα παλαιότερα δέντρα του κόσμου, με ορισμένα από αυτά να χρονολογούνται γύρω στα 5.000 χρόνια.



2. Το «Sweet Shop Tree» μεγαλώνει μέσα στην επιχείρηση γλυκών της οικογένειας Yadaw στο Βαρανάσι της Ινδίας. Η οικογένεια έχτισε το κτήριο γύρω από το δέντρο αυτό, το οποίο είναι της ποικιλίας neem– μία από τις πιο ιερές ποικιλίες της Ινδίας – αφού προηγουμένως προσευχόταν και έκανε θυσίες σε αυτό.



3. Το δέντρο αυτό ονομάζεται Άρκευθος «Utah», ανήκει στην κατηγορία των κωνοφόρων και συναντάται στην Καλιφόρνια. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το δέντρο είναι τα παπούτσια που κρεμούν οι επισκέπτες στα κλαδιά του -χωρίς να είναι γνωστό το γιατί-, εδώ και δεκαετίες. Κατά καιρούς το Υπουργείο Μεταφορών της Καλιφόρνια, καλείται να κατεβάσει τα παπούτσια από το δέντρο.



4. Η εντυπωσιακή βελανιδιά που βρίσκεται στο πάρκο της πόλης της Νέας Ορλεάνης και είναι γνωστή με το όνομα «Βελανιδιά της Μονομαχίας» καθώς οι άντρες του 19ου αιώνα, που ζούσαν στη Νέα Ορλεάνη, συγκεντρώνονταν κάτω από το δέντρο για να μονομαχήσουν είτε με πιστόλια είτε με σπαθιά.



5. Αυτό το δέντρο ανήκει στην κατηγορία μπαομπάμπ και ονομάζεται «Derby». Συναντάται στην περιοχή Κιμπερλέι της δυτικής Αυστραλίας, και αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι οι Αβορίγινες κατά το παρελθόν, το χρησιμοποιούσαν ως πηγή νερού κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, καθώς η σπογγώδης σύστασή του μπορεί να συγκρατήσει έως 98.000 λίτρα νερού.



6. Το «Discovery Tree» ή αλλιώς το «δέντρο της Ανακάλυψης», συγκαταλέγεται στο είδος Σεκόγια, που είναι κωνοφόρο δέντρο και βρίσκεται στο πάρκο «Big Trees» της Καλιφόρνια. Όταν το συγκεκριμένο δέντρο κόπηκε-για την κοπή του χρειάστηκαν 25 άτομα και τρεις εβδομάδες- διαπιστώθηκε, ότι η ηλικία του φτάνει τα 1200 χρόνια.



7. Το λεγόμενο «Tomb Raider» δέντρο ζει στην πόλη Σιέμ Ρεπ της Καμπότζη. Οι ρίζες αυτού του δέντρου βρίσκονται γύρω από το ναό Ta Prohm, ο οποίος εγκαταλείφθηκε τον 15ο αιώνα, μετά την πτώση της αυτοκρατορίας των Χμερ, ιθαγενών της Καμπότζης. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι ρίζες του δέντρου με το ναό είναι ένας απίστευτος συνδυασμός φύσης και αρχιτεκτονικής.



8. Το ιερό δέντρο «Banyan» στο χωριό Asahduren στο δυτικό Μπαλί έχει μια τρύπα στη μέση, αρκετά μεγάλη για να χωρέσουν συγχρόνως δύο αυτοκίνητα. Όταν ο δρόμος χτιζόταν, οι αρμόδιοι συνειδητοποίησαν ότι ήταν αδύνατο να φτιάξουν δρόμο γύρω από το δέντρο κι έτσι τον έχτισαν μέσα από αυτό.



9. Το δέντρο «El Arbol del Tule» στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού, έχει κορμό με πλάτος σχεδόν 42 μέτρα. Ο λαός της Οαχάκα λατρεύει αυτό το δέντρο, που ανήκει στην κατηγορία κυπαρισσιών Μοντεζούμα και εξακολουθεί να αποτελεί μια πηγή πολιτιστικής υπερηφάνειας για τους ντόπιους. Η ηλικία του είναι μεταξύ 1.200 και 3.000 ετών.




Πηγή perierga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου