Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Το εντυπωσιακά γεμάτο με κραγιόν μνημείο του Oscar Wilde στο Παρίσι


Tο μνημείο του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα και ποιητή του 19ου αιώνα, Oscar Wilde, βρίσκεται σε ένα νεκροταφείο στο Παρίσι.



Το τείχος, που ξετυλίγεται από ένα πέτρινο τεμάχιο των 20 τόνων, φέρει μια φτερωτή φιγούρα που μοιάζει με τη Σφίγγα σε μια εμπρός πτήση με κάθετα απλωμένα φτερά και υποτίθεται ότι βασίζεται στο ποίημα του Wilde The Sphinx και εμπνέεται από τις ασσυριακές φιγούρες του Βρετανικού Μουσείου.

Για χρόνια, οι γυναίκες οπαδοί επισκέφθηκαν το τεράστιο μνημείο στο μεγαλύτερο νεκροταφείο του Pére Lachaise στο Παρίσι για να τιμήσουν τον Ιρλανδό συγγραφέα και να αφήσουν το σημάδι τους στο κόκκινο κραγιόν. Πάνω από χιλιάδες φιλιά κραγιόν και μηνύματα γκράφιτι καλύπτουν το κάτω μισό του τάφου.

Το πρώτο φιλί


Η πρακτική ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν κάποιος αποφάσισε να αφήσει ένα κραγιόν φιλί στον τάφο. Από τότε τα φιλιά κραγιόν και οι καρδιές έχουν ενωθεί με ένα εξάνθημα κόκκινου γκράφιτι που περιέχει εκφράσεις αγάπης, όπως: «Παιδί Wilde σας θυμόμαστε», «Κοιτάξτε τα αστέρια» και «Πραγματική ομορφιά τελειώνει όπου ξεκινάει η διάνοια». Φιλιά ο τάφος του Όσκαρ στο κύκλωμα τουριστών του Παρισιού έχει γίνει ένα λατρευτικό χόμπι.


Τα πρόστιμα

Ένα πρόστιμο € 9.000 ($ 12.000) επιβλήθηκε σε όποιον αλιεύθηκε ή βλάπτει το ιστορικό μνημείο, αλλά δεν είχε καμία επίδραση. Ήταν δύσκολο να πιάσουν τους ανθρώπους στην πράξη, και οι περισσότεροι ένοχοι ήταν τουρίστες που είχαν περάσει πολύ πριν η αστυνομία μπορούσε να τους φέρει στο δικαστήριο. Οι εφέσεις από τον εγγονό του Wilde Merlin Holland για να σταματήσουν την πρακτική επίσης έπεσαν σε κωφάδες. Μία πλάκα που ζητούσε από τους οπαδούς να σεβαστούν τον τάφο αντί να το παραβιάσουν πήγαν μάταια.

Καθαρισμός


Εν τω μεταξύ, αυτές οι λιπαρές κόκκινες κηλίδες κραγιόν βγήκαν μέσα στην πέτρα καθιστώντας την σκληρότερη και πιο δύσκολο να καθαριστεί. Κάθε καθαρισμός έσπασε ένα στρώμα πέτρας καθιστώντας το ακόμη πιο πορώδες, οπότε ο επόμενος καθαρισμός έπρεπε να πάει ακόμα πιο βαθιά και να φθαρεί ακόμα περισσότερο την πέτρα.



2011


Το 2011, με αφορμή την 111η επέτειο του θανάτου του Oscar Wilde, οι αρχές έβαλαν ένα γυάλινο φράγμα που περιβάλλει τον τάφο για να αποτρέψει τις ζημιές από τους φιλάθλους. Τώρα όμως οι τουρίστες αφήνουν φιλιά στο γυαλί και λουλούδια και χαρτονομίσματα πέφτουν μέσα στο περίβολο και τώρα κρέμονται στο πόδι του τάφου.

Ιστορία

Ο Όσκαρ Γουόλντ πέθανε σε πτώχευση και έρημος και οι φίλοι του μπορούσαν να του προσφέρουν μόνο μια τάξη έκτης τάξης στο Bagneux, έξω από την πόλη. Κατά τα επόμενα χρόνια, ο φίλος και λογοτεχνικός εκτελεστής του Robert Ross κατάφερε μέσω της πώλησης των έργων του Wilde να ακυρώσει την πτώχευση του Wilde και να αγοράσει ένα ταφικό οικόπεδο στο Père Lachaise. Την επόμενη χρονιά, η Helen Carew, ένας από τους φίλους του Ross που γνώρισε τον Wilde κατά την ακμή του, πρόσφερε ανώνυμα 2.000 λίρες στερλίνες για την ανέγερση μνημείου από τον νεαρό γλύπτη Jacob Epstein.

Το γλυπτό

Όταν το γλυπτό εισήχθη στο νεκροταφείο, οι παριζιάνικοι αξιωματούχοι προσβάλλονταν από τη γυμνότητα του αγγέλου και προσπάθησαν να το καλύψουν με μουσαμά. Καλύπτουν επίσης τους όρχεις με γύψο, καθώς θεωρούν ασυνήθιστο το μέγεθος του. Τελικά, ως συμβιβασμός, τοποθετήθηκε μια χάλκινη πλάκα παρόμοια με το σχήμα της πεταλούδας πάνω στους όρχεις του μνημείου και αποκαλύφθηκε στις αρχές Αυγούστου του 1914.









Πηγή kaftipiperia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου