Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Η μοναδική αποτύπωση των ανθρώπινων δακρύων


Οι άνθρωποι δακρύζουν καθημερινά για διάφορους λόγους, συχνά χωρίς καν να το αντιληφθούν. Είτε τα δάκρυα προκαλούνται από τα κρεμμύδια, τις αλλεργίες, την έντονη συγκίνηση ή απλά για να κρατηθούν τα μάτια τους υγρά, το σώμα μας παράγει μια μυριάδα δακρύων - και όλα φαίνονται εντελώς διαφορετικά από κάθε άλλο.


Κατά τη διάρκεια ενός χρόνου προσωπικής αναταραχής, η φωτογράφος Rose - Lynn Fisher αναρωτήθηκε πώς δείχνουν τα δάκρυα από κοντά. Έτσι συνέλεξε 100 δείγματα δακρύων, όλα λαμβανόμενα κάτω από διαφορετικές συνθήκες και τα ανέλυσε κάτω από ένα μικροσκόπιο. Και αυτό που ανακάλυψε ήταν ότι κάθε δάκρυ απεικόνιζε ένα δραματικό μικροσκοπικό τοπίο.

Το έργο της "Η τοπογραφία των Δακρύων", συλλαμβάνει μοναδικές στιγμές της ανθρώπινης εμπειρίας. Αλλά υπάρχει επίσης και ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο κάθε δάκρυ φαίνεται τόσο διαφορετικό. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι δακρύων: τα βασικά (λιπαντικά), τα αντανακλαστικά (που αποκρίνονται σε ερεθίσματα) και τα ψυχικά (που προκαλούνται από τη συγκίνηση). Κάθε τύπος περιέχει διάφορες οργανικές ουσίες και η μοριακή τελική απεικόνιση, εξαρτάται από τον αιτιολογικό παράγοντα. Για παράδειγμα, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν τον νευροδιαβιβαστή λευκίνη εγκεφαλίνη, ένα φυσικό παυσίπονο που το σώμα απελευθερώνει να μετριάσει το άγχος.

Ακόμη και τα δάκρυα που προκαλούνται από την ίδια αιτία θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική εμφάνιση από τη στιγμή που αποκρυσταλλώνονται. "Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές: υπάρχει η χημεία, η γλοιώδης υφή, η ρύθμιση, ο ρυθμός εξάτμισης και οι ρυθμίσεις του μικροσκοπίου", είπε η Fisher.

Όμως, ενώ η επιστήμη πίσω από την ατομικότητα των δακρύων είναι συναρπαστική, αποδεικνύεται συγκλονιστική μέσα από την ποιητική δύναμη των φωτογραφιών της Fisher. Κάθε δάκρυ είναι μια στιγμή παγωμένη στο χρόνο, συλλαμβάνοντας τη σωματική και ψυχική κατάσταση της φωτογράφου για πάντα. "Παρά το γεγονός ότι η εμπειρική φύση των δακρύων είναι μια χημεία νερού, πρωτεϊνών, ιχνοστοιχείων, ορμονών, αντισωμάτων και ενζύμων, η τοπογραφία των δακρύων είναι ένα στιγμιαίο τοπίο, παροδικό όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα κάποιου σε ένα όνειρο. Αυτή η σειρά είναι σαν ένας εφήμερος άτλαντας", γράφει στην ιστοσελίδα της.

1. Βασικά δάκρυα



2. Δάκρυα κρεμμυδιού



3. Δάκρυα αλλαγής



4. Δάκρυα πένθους



5. Δάκρυα που προκαλούνται από το γέλιο



6. Δάκρυα επανένωσης



7. Δάκρυα αρχής και τέλους



8. Δάκρυα αναπόλησης και επαναπροσδιορισμού



9. Δάκρυα αποφόρτισης



10. Δάκρυα πιθανοτήτων και ελπίδας



11. Στιγμιαία δάκρυα ενθουσιασμού



12. Δάκρυα ανάμνησης


Πηγή psychologynow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου