Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Αυτό που Βλέπουν Όλοι στο Λιμάνι του Πειραιά, Αλλά Λίγοι Προσέχουν


Έχεις παρατηρήσει την «ΥΓΡΗ ΨΥΧΗ»;



Στις αρχές του καλοκαιριού, περνούσα από το λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα και παρατήρησα μερικά φώτα στον εγκαταλελειμμένο πύργο. Απόρησα αν είχαν ενοικιαστεί κάποια γραφεία. Μετά, πρόσεξα καλύτερα και είδα ότι τα φώτα σχημάτιζαν δύο λέξεις. «Υγρή Ψυχή». Ήταν τυχαίο; Όχι βέβαια.

Όσοι έχει τύχει να κατηφορίσουν προς το λιμάνι για να πάρουν το πλοίο για τα νησιά και ειδικά όσοι επιστρέφουν, σίγουρα θα δουν αυτόν τον πύργο. Οι πιο παρατηρητικοί θα έχουν προσέξει και την εγκατάσταση. Η ομάδα Serapis Maritime βρίσκεται πίσω από το έργο και μας λέει όλη την ιστορία του.

VICE: Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση;
Serapis Maritime: Η δουλειά μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Πειραιά. Είχαμε κάνει και στο παρελθόν κάποια έργα, ρούχα και βίντεο που σχετίζονταν με τον πύργο. Μετά την πρόσκλησή μας από τη Rodeo να συμμετέχουμε στην ομαδική έκθεση «Ψυχοσάββατο ΙΙ» και θέλοντας να κάνουμε κάτι στον δημόσιο χώρο του Πειραιά, σε συνεργασία με την γκαλερί επιχειρήσαμε να κάνουμε ένα έργο στον πύργο -και για τον πύργο-, ο οποίος ήταν ιδανικός τόσο για την ιστορία του όσο και για τη θέση του.
Θέλαμε να δοθεί σημασία στο συγκεκριμένο κτίριο, το σύνθετο παρελθόν του ως ανυλοποίητο Εμποροναυτιλιακό κέντρο του Πειραιά μέσω μιας συμβολικής καλλιτεχνικής χειρονομίας ενεργοποίησης και εμψύχωσής του. Είναι σημαντική για εμάς η θέαση όταν κανείς πλησιάζει εν πλω το λιμάνι, μετά τη δύση του ήλιου.


Τι σημαίνει το «Υγρή Ψυχή»;
Είναι μια ποιητική φράση ως ένας φόρος-τιμής στην ιστορία αυτού του λιμανιού και τη σχέση του υγρού στοιχείου με το εμπόριο, την ψυχή του Πειραιά και των ανθρώπων πίσω από το έργο της ναυτιλίας αλλά και ως μια πνευματική κίνηση προς το μέλλον.

Πώς εξασφαλίσατε πρόσβαση στο κτίριο;
Όταν ωρίμασε η ιδέα, με τη διαμεσολάβηση της Rodeo επικοινωνήσαμε με τον Δήμο Πειραιά. Ήταν ανοιχτοί στην πρόταση και μας έδωσαν πρόσβαση στους πάνω ορόφους του κτηρίου. Το έργο συγχρονίστηκε και εγκαινιάστηκε με τον ετήσιο θεσμό του δήμου, «Μέρες Θάλασσας».

Πώς λειτουργεί λοιπόν η συγκεκριμένη εγκατάσταση; Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που ανάβουν και κλείνουν τα φώτα;
Ναι, υπάρχει χρονοδιακόπτης που ανοίγει την εγκατάσταση για τα φώτα στη δύση του ήλιου και τη σβήνει στην ανατολή. Η εγκατάσταση έχει πολύ χαμηλή κατανάλωση σε ρεύμα καθώς χρησιμοποιήθηκαν LED προβολείς των 10 Watt, καίγοντας συνολικά περίπου όσο μια μικρή λάμπα γραφείου.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ

Τι feedback έχετε πάρει από τον κόσμο που το παρατηρεί;
Το έργο είχε έναν πολύ άμεσο, έντονο και θετικό αντίκτυπο στον κόσμο που περνάει από το λιμάνι, καθώς η θέαση αυτού του εμβληματικού κτιρίου -που υπάρχει εδώ και 50 χρόνια ως φάντασμα στο λιμάνι-, ως φωταγωγημένου με τον συγκεκριμένο τρόπο, φαίνεται να δημιουργεί μια έκπληξη αλλά και μια ανάταση.

Ποια είναι η σχέση σας με τον Πειραιά;
Η δουλειά μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με το λιμάνι, με τη ναυτιλία, με τη θάλασσα και την Ελλάδα και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτήν την αφήγηση και ενώνονται μέσα από αυτήν. Το νερό ενώνει τα πάντα και ο Πειραιάς είναι μια γέφυρα προς το νερό.

Πηγή vice
Κείμενο Μελπομένη Μαραγκίδου
Όλες οι φωτογραφίες είναι παραχώρηση της Serapis Maritime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου