Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιός ήταν ο Χάιμλιχ (Heimlich) και πώς έγινε διάσημος για την λαβή του


Η λαβή, τεχνική, μέθοδος, ή χειρισμός Χάιμλιχ (Heimlich), όπως λέγεται στα ελληνικά, είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείς να σώσεις έναν άνθρωπο από πνιγμονή. Και αποτελεί το ύστατο βήμα, που μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτήν την προσπάθεια, στην προσπάθεια να απομακρύνει δηλαδή ένα αντικείμενο που φράσσει τον αεραγωγό ενός άλλου ατόμου.



Ας δούμε όμως στην πράξη, πως ακριβώς γίνεται αυτή η λαβή που όλοι λίγο πολύ, κάπου έχουμε δει ξανά...

Απλό:
1) στεκόμαστε πίσω από το θύμα και το αγκαλιάζουμε, περνώντας τα χέρια μας κάτω από τις μασχάλες του
2) σχηματίζουμε γροθιά με το ένα μας χέρι (μέσα ο αντίχειρας) και την τοποθετούμε ανάμεσα στον αφαλό και την ξιφοειδή απόφυσή του.
3) καλύπτουμε την γροθιά με το άλλο μας χέρι και τραβάμε απότομα προς τα μέσα και προς τα επάνω, επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε αποτέλεσμα, ελέγχοντας κάθε φορά αν απομακρύνθηκε το ξένο σώμα από τον αεραγωγό του θύματος.

Στην πράξη, είναι ακόμη λιγότερο πολύπλοκο από ότι ακούγεται, αλήθεια! Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοκιμάσουμε το τρίτο στάδιο, σε άνθρωπο που δεν αντιμετωπίζει το αντίστοιχο πρόβλημα, για να μην... αντιμετωπίσει άλλο και πρέπει μετά να μαθαίνουμε κι άλλες πρώτες βοήθειες με πιο πολύπλοκες οδηγίες.

O dr. Henry J. Heimlich λοιπόν, γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1920 στο Wilmington του Delaware. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Cornell με πτυχίο τεχνών και πήρε πτυχίο ιατρικής από το Weil Corneli medical college το 1943 με ειδικότητα στην θωρακοχειρουργική.

Ας δούμε τώρα και την καριέρα του...

To 1955 ισχυρίστηκε ότι έκανε την πρώτη ολοκληρωμένη μεταμόσχευση οργάνου. Η μέθοδός του, χρησιμοποιούσε κομμάτι του στομάχου ασθενή, για να ξαναδημιουργήσει κατεστραμμένο οισοφάγο. Έτσι, άνθρωποι που είχαν εκ γενετής πρόβλημα στον οισοφάγο, βλάβη στην περιοχή λόγω καρκίνου ή καταστροφή από δηλητήριο, μπορούσαν και πάλι να φάνε και να καταπιούν όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι... Μια μέθοδος που τον καθιέρωσε σαν θωρακοχειρουργό. Κάτι που όμως καταρρίφθηκε από τις καταγγελίες του Ρουμάνου Dr. Gavriliu ο οποίος όντως είχε κάνει μεταμόσχευση οισοφάγου το 1951 και είχε εφαρμόσει δεκάδες φορές την μέθοδο σε ασθενείς. Κάποια στιγμή αργότερα ο Heimlich, ισχυρίστηκε ότι είχαν γράψει από κοινού με τον Gavriliu, μια εργασία, για μια διεθνή διάσκεψη. Ο Gavriliu δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτόν τον ισχυρισμό και έκανε σκληρές δηλώσεις εναντίον του Heimlich, διερωτώμενος πως είναι δυνατόν ένας τέτοιου είδους «κλέφτης» να μένει ατιμώρητος από το Αμερικανικό κράτος.


Σε προχωρημένη ηλικία πια... δίνοντας πρόσφατα συνεντεύξεις, έχει αναθεωρήσει και κάθε φορά που ερωτάται για το θέμα, δίνει απαντήσεις όπως... μαζί κάναμε την ανακάλυψη με τον Gavriliu, ή ότι, απλά την ανακάλυψα την ίδια εποχή, αλλά εγώ στην Αμερική, και ο δε στη Ρουμανία, οπότε δεν ήταν δυνατόν να έχουμε επαφή, ώστε να έχει μάθει ο ένας για την ανακάλυψη του άλλου, εν ολίγοις ήταν απλά μια σύμπτωση... Επίσης ισχυρίστηκε άλλη στιγμή, και ότι υπήρξαν φίλοι την δεκαετία του '50, κάτι που, επίσης, ο Ρουμάνος γιατρός αρνείται, και ότι στο τέλος τέλος... έκανε... και χάρη... στον Gavriliu, μια και λόγω του ιδίου, έγινε γνωστή η μέθοδος του Gavriliu, σε όλον τον κόσμο, οπότε ουσιαστικά τον προστάτευσε από το κομμουνιστικό καθεστώς, μη δημοσιοποιώντας το όνομά του. (χμ... εκεί που μας χρωστούσαν...)

Την δεκαετία του '80, προσπαθεί να βρει θεραπεία για τον καρκίνο, τον HIV και άλλες παθήσεις, μολύνοντας με μαλάρια (ελονοσία) τους ασθενείς, μια μέθοδος που θεωρήθηκε επιστημονικά αμφιλεγόμενη και επικίνδυνη.

Έκανε πειράματα σε ανθρώπους κρυφά και παράνομα στην Κίνα και την Αφρική, τα οποία όταν αποκαλύφθηκαν, του απαγορεύθηκε η συνέχιση τους από οργανισμούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η περίφημη λαβή..

Τον Ιούνιο του 1974, ο Heimlich πρώτη φορά αναφέρει σε δημοσιεύσεις του μια τεχνική για να σώσεις κάποιον που πνίγεται.

Τον ίδιο μήνα, η εφημερίδα Seattle post-intelligencer αναφέρει ότι ένας συνταξιούχος ιδιοκτήτης εστιατορίου την εφαρμόζει και σώζει την ζωή μιας γυναίκας που πνιγόταν.

Η τεχνική αρχίζει να εφαρμόζεται ευρύτερα και σώζει ζωές.

Από το 1976 μέχρι το 1985, οι κατευθυντήριες οδηγίες που δίδασκε η Αμερικανική καρδιολογική ένωση και ο Αμερικανικός ερυθρός Σταυρός ως τεχνική διάσωσης από πνιγμονή στους διασώστες ήταν, πρώτα εφαρμογή χτυπημάτων στην πλάτη για την απομάκρυνση του ξένου σώματος, και αν αποτύχουν, τότε εφαρμογή λαβής Heimlich. Μετά από συνεδρίαση της Αμερικανικής καρδιολογικής ένωσης τον Ιούλιο του 1985, τα κτυπήματα στην πλάτη αφαιρέθηκαν από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Από το 1986 μέχρι και το 2005 οι οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης και του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού έλεγαν σε περίπτωση πνιγμονής, να γίνεται μόνο η τεχνική Χάιμλιχ η οποία όμως πλέον αντικαθίσταται από τον χαρακτηρισμό «κοιλιακές ώσεις».

Την άνοιξη του 2006 οι οδηγίες του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού επανέρχονται ως είχαν προ 1986.

Αυτό ισχύει και ως σήμερα, τώρα που μιλάμε δηλαδή... Οκτώβρης 2015, να 'μαστε ξεκάθαροι... Δηλαδή για θύματα που πνίγονται και έχουν αισθήσεις ισχύουν τα μέχρι 5 χτυπήματα στην πλάτη του θύματος και αν δεν επιτευχθεί η διάνοιξη του αεραγωγού ακολουθούν και 5 κοιλιακές ώσεις.

Για αναίσθητα θύματα μόνο θωρακικές ώσεις.



Αποκοπή του ονόματος Heimlich από τις κατευθυντήριες οδηγίες.


Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γι' αυτήν την απομάκρυνση του ονόματος του από τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ερυθρού Σταυρού, ο ίδιος ο Heimlich είπε ότι ήταν δική του επιλογή να μην σχετίζεται πια το όνομα του με αυτήν την τεχνική, γιατί οι ασθενείς που τους εφαρμοζόταν και τα χτυπήματα στην πλάτη πριν την λαβή, απλά, θα πέθαιναν...

Φήμες όμως λένε ότι...
Η οικογένεια Heimlich ήθελε χρήματα για το δικαίωμα χρήσης του ονόματος της για αυτό και την απαγόρευσε όταν δεν τα έλαβε, και ακόμη ότι, υπήρξαν πολλές μηνύσεις από πολίτες που αμφισβήτησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής.

Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Ο ίδιος πάντως ισχυριζόταν ότι...


Σε 30 χρόνια χρήσης της τεχνικής του είχαν σωθεί πάνω από 50.000 ζωές και η μόνη σίγουρη αλήθεια είναι ότι, ο Κλιντ Ίστγουντ σε ηλικία 83 ετών, τον Φλεβάρη του 2014 σε ένα πάρτι, εφήρμοσε την λαβή Χάιμλιχ σε έναν άντρα που πνιγόταν από ένα κομμάτι τυρί και του έσωσε την ζωή. Χρειάστηκαν 3 προσπάθειες του Ίστγουντ για να απομακρυνθεί το σκασμένο το τυρί. Ε, και αφού μπόρεσε ο Κλιντ στα 83 του, μάλλον μπορούμε κι εμείς... μην σου τύχει παρόλα αυτά.

Κι αν δεν με πιστεύετε ότι γίνεται όπως σας τα είπα πιο πάνω, δείτε εδώ,τον ίδιο τον Heimlich, να κάνει επίδειξη της λαβής.

Heimlich εναντίον Heimlich

Ο γιος του Peter τώρα, υπήρξε ο μεγαλύτερος πολέμιος του καθώς αμφισβήτησε ότι η τεχνική που πήρε το όνομα του πατέρα του ήταν αποτελεσματική, κάνε παιδιά να δεις καλό σου λέει μετά...

Αντιθέτως, υποστήριζε ότι ήταν θανάσιμα επικίνδυνη και ότι δεν ήταν πραγματικά δική του ιδέα, αλλά την είχε κλέψει όπως και αρκετές θεωρίες του, από άλλους γιατρούς.

Βραβεία και διακρίσεις

Συμπεριλήφθηκε στο Safety and Health Hall of Fame International, Chicago, IL 1993
Βραβείο Maimonides Research Institute (Haifa, Isreal), New York, NY 1992
Βραβείο Americanism, China Burma India Veterans Association, Denver, CO 1988
Βραβείο American Academy of Achievement ,Denver, CO 1985
Συμπεριλήφθηκε στο Engineering and Science Hall of Fame, Dayton, OH 1984
Βραβείο Albert Lasker, New York, NY 1984

Επίσης είναι συγγραφέας του βιβλίου με τον τόσο ταπεινό τίτλο, "Heimlich’s Maneuvers: My Seventy Years of Lifesaving Innovation".

Απεβίωσε το το 2016.

Πηγή 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου