Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο22


Ας ρίξουμε μία γρήγορη ματιά (είναι και Κυριακή, θέλουμε να κάνουμε καμιά βόλτα!) στα θέματα της προηγούμενης εβδομάδας που πέρασαν στα ψιλά.



Το θλιβερό λείψανο στη γωνία Πατησίων και Γρηγοροβίου


Πριν από ενάμιση χρόνο, ένα από τα πιο γοητευτικά νεοκλασικά κτίρια της οδού Πατησίων, από τα λίγα που είχαν απομείνει, κατεδαφίστηκε. Ηταν στη γωνία Πατησίων 298 και Γρηγοροβίου και αν και λαβωμένο από τον σεισμό του 1999 έστεκε ακόμη. Η κατεδάφισή του έπιασε στον ύπνο τις αρμόδιες υπηρεσίες, γιατί αν και δεν είχε προλάβει να κηρυχτεί διατηρητέο, η προστασία του θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί.

Πέρασα και πάλι από την ίδια γωνία για να δω τι απέγινε το οικόπεδο. Η κατεδάφιση είχε μείνει ημιτελής, αν και είχε προχωρήσει σχεδόν ολοσχερώς. Την είχε σταματήσει η κινητοποίηση της Monumenta, αλλά δυστυχώς η καταστροφή είχε συντελεστεί. Και όπως συμβαίνει συνήθως στην Ελλάδα, οι εκκρεμότητες διαιωνίζονται και οι τραυματισμοί σπανίως επουλώνονται. Το δε κράτος, συνήθως ενοχικό, ανέτοιμο και αναβλητικό, αδικεί και τους θιγόμενους ιδιώτες (καθώς βραδυπορεί η λύση της υπόθεσης) αλλά και τους περιοίκους, που είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην πόρτα του σπιτιού τους ένα σωρό από πέτρες.

Εκεί κατήντησε η άλλοτε ευγενής νεοκλασική γωνία Πατησίων και Γρηγοροβίου, συνδεδεμένη κάποτε με το εργαστήριο κορνιζών του Εδισον Βήχου (του Δάφνιδος στη βωβή ταινία του Ορέστη Λάσκου «Δάφνις και Χλόη»).

Σήμερα, ακόμη και οι πράσινες λινάτσες που σκεπάζουν το διασωθέν πρόπυλο έχουν σαρωθεί εν μέρει και το θέαμα είναι θλιβερό όσο και απαράδεκτο. Αλλά στην Αθήνα ζητήματα αισθητικής φροντίδας λογίζονταν πάντοτε ως δευτερεύοντα, γι’ αυτό και πάντα αγνοούνταν. Αλλωστε δεν υπήρχε και κανείς να τα φροντίσει, ιδίως τα τελευταία 40 χρόνια. Είχα φτάσει στην επίμαχη γωνία της Πατησίων έχοντας δει άλλα εξίσου θλιβερά θεάματα· το πάρκο Δρακόπουλου και τη Βίλα Κλωναρίδη. Κρίμα για την Πατησίων. (kathimerini)


«Λουκέτο» επί μία εβδομάδα στην Οδοντιατρική Σχολή

Σε πενθήμερη απεργία θα προχωρήσουν από μεθαύριο Δευτέρα οι διδάσκοντες της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ανατροπές και στο εκπαιδευτικό έργο αλλά και στα ραντεβού όσων έχουν απευθυνθεί στη σχολή για οδοντιατρική θεραπεία. Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης της σχολής, η απεργία θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, όταν οι πανεπιστημιακοί σε νέα συνέλευση θα επανεξετάσουν τη θέση τους.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού της Οδοντιατρικής Αθηνών, Κώστας Κοζυράκης, το κύριο αίτημα είναι η διευθέτηση του ζητήματος που έχει ανακύψει από την υποχρέωση των πανεπιστημιακών οδοντιάτρων να καταβάλλουν στο ΑΕΙ ένα ποσό από τον τζίρο που έχουν από το ιδιωτικό οδοντιατρείο τους. Με βάση τον τελευταίο νόμο, το ποσό αυτό έχει οριστεί στο 7% επί του τζίρου. Ωστόσο, η σχετική υποχρέωση έχει νομοθετηθεί από το 1997 και έκτοτε εκκρεμούσαν δικαστικές αποφάσεις εναντίον του νόμου, και τα ποσά δεν έχουν καταβληθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κοζυράκη, το αρχικό ποσοστό ήταν 30% επί του τζίρου αλλά με την πάροδο των ετών μειώθηκε με επόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

«Εως τώρα η πλειονότητα των διδασκόντων δεν έπαιρνε χρήματα από τη διδασκαλία στα μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ ζητάμε και την καταβολή της αμοιβής που ορίζει το προεδρικό διάταγμα 159/1984 για την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες από μέλη ΔΕΠ» παρατηρεί ο κ. Κοζυράκης. Υπολογίζεται ότι η σχολή κάθε χρόνο δέχεται συνολικά 13.000 ασθενείς, από τους οποίους οι 7.500 είναι καινούργιοι, παρέχοντας οδοντιατρικές υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές.

Ο σύλλογος ζητεί επίσης «την εφαρμογή του νόμου 4485/2017 (άρθρο 37 παρ. 4. Α) που αναγράφει ότι το 70% των εσόδων των ΠΜΣ να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, να κατοχυρωθεί νομοθετικά η καταβολή του κλινικού επιδόματος που ορίζει ο νόμος για όσα μέλη ΔΕΠ παρέχουν κλινικό έργο και ασφαλιστική κάλυψη για την παροχή κλινικού έργου και να ρυθμιστεί περαίωση των οφειλών στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας του ΑΕΙ από παρακράτηση για εισοδήματα ελευθέρου επαγγέλματος παρελθόντων ετών, για λόγους ισονομίας και ισότητας σε σχέση με τις εταιρείες για τις οποίες έχει ήδη θεσμοθετηθεί, πράγμα που αποτελεί τη μόνη λύση που μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα μέλη ΔΕΠ». Ενδεικτικά, υπάρχουν οφειλές από παρελθόντα έτη που ξεπερνούν τις 100.000. Ο σύλλογος ζητεί συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας ώστε να βρεθεί λύση. (kathimerini)


Μπορείτε να βρείτε την έξοδο από τον λαβύρινθο;



Πώς να διαγράψετε το αυτοκίνητό σας με 20 ευρώ

Εγκύκλιος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δίνει τη δυνατότητα για διαγραφή των ΙΧ που έχουν καταστραφεί ή αποσυρθεί μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2004

Τη δυνατότητα για διαγραφή των ΙΧ που έχουν καταστραφεί ή αποσυρθεί μέχρι και τις 4 Μαρτίου 2004 με ένα παράβολο 20 ευρώ δίνει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που υπογράφει ο επικεφαλής της κ. Γιώργος Πιτσιλής.


Η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες οχημάτων με άδεια πριν την 4 Μαρτίου 2004, τα οποία δεν βρίσκονται στην κατοχή τους διότι δόθηκαν για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση ως την ίδια ημερομηνία (4.3.2004) να υποβάλλουν δήλωση διαγραφής από το μητρώο οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού καταστροφής του οχήματος.

Αυτό που χρειάζεται για να γίνει δεκτή η υποβολή της δήλωσης είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος να καταβάλλει ένα παράβολο αξίας 20 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, αν διαπιστωθεί ότι η δήλωση του φορολογούμενου είναι ψευδής τότε προβλέπεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.
Η εγκύκλιος που έρχεται σε εφαρμογή διάταξης που ψηφίστηκε πρόσφατα ορίζει ότι εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή και ολοκληρωθεί η διαδικασία διαγραφής, στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση με ημερομηνία 4.3.2004, εκτός εάν έχει υποβάλει με την αίτησή του δημόσιο έγγραφο που αποδεικνύεται ότι η καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση του οχήματος έγινε νωρίτερα (π.χ. από την πυροσβεστική ή την αστυνομία). Στις περιπτώσεις αυτές ως ημερομηνία διαγραφής ορίζεται η ημερομηνία που προκύπτει από το έγγραφο.

Ακόμη και για οφειλές από τέλη κυκλοφορίας για τα έτη που προηγούνται της ημερομηνίας διαγραφής, παρότι τα σχετικά ποσά θα αναζητούνται από την εφορία, δεν θα εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαγραφής. Από την άλλη πλευρά τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία πληρώθηκαν κατά τα έτη που έπονται της διαγραφής του οχήματος δεν επιστρέφονται. (protothema)


Αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αλαφούζος
Αυτό όντως μας απασχόλησε! (skai)

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωσε ο Γιάννης Αλαφούζος, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους «ιστορικούς πρωταγωνιστές της Παναθηναϊκής οικογένειας» να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διάσωση του συλλόγου.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Αλαφούζος σημειώνει πως από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα έχει συνεισφέρει 42 εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική του περιουσία, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει υποχρεώσεις της ομάδας που έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Αλαφούζος αφήνει αιχμές για τη σκοτεινή κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και καλεί τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της οικογένειας του ΠΑΟ «να πράξουν και εκείνοι το καθήκον τους και να βάλουν και εκείνοι το χέρι στην τσέπη».

Ευχαριστεί τους οπαδούς της ομάδας αλλά και τους ζητά συγγνώμη, σημειώνοντας πως «δεν μπορώ να επωμισθώ άλλο την ευθύνη».

«Τους ζητώ συγνώμη γιατί τους απογοήτευσα και γιατί δεν μπορώ να επωμισθώ άλλο την ευθύνη. Έκανα ότι μπορούσα. Η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Όσοι αγαπούν την ομάδα και όσοι αντέχουν να την βοηθήσουν ήλθε η ώρα να το κάνουν», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Πριν από μερικά χρόνια διαπίστωσα πως η ομάδα μας, ο ΠΑΟ, βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής. Πήρα την απόφαση να αναλάβω μία πρωτοβουλία διάσωσης μέσω της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».

Χιλιάδες οπαδοί συνεισέφεραν τον οβολό και την στήριξή τους. Ζήτησα από ιστορικούς παράγοντες και οικονομικά εύρωστους υποστηρικτές να συνεισφέρουν και εκείνοι τα σημαντικά ποσά που χρειαζόταν η ομάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία. Δεν το έκαναν. Από εκείνη την ημέρα έως σήμερα έχω συνεισφέρει 42 εκατομμύρια ευρώ από την προσωπική μου περιουσία. Δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση. Επωμίσθηκα αυτό το φορτίο σε μία οριακή στιγμή για την χώρα και εμένα προσωπικά.

Είχα την ρομαντική ψευδαίσθηση ότι στήνοντας μία υγιή ομάδα χωρίς σχέσεις διαπλοκής θα μπορούσα να βοηθήσω να αλλάξει η ελληνική πραγματικότητα. Έκανα λάθος. Τα συστήματα και οι νοοτροπίες που εμποδίζουν την χώρα μας να έχει ένα κανονικό, ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι βαθιά ριζωμένα και μοιάζουν με Λερναία Ύδρα. Όποιος καλοπροαίρετος πάει να συγκρουσθεί μαζί τους αντιλαμβάνεται πολύ γρήγορα ότι χτυπάει το χέρι του σε έναν αδιαπέραστο τοίχο.

Σήμερα ο Σύλλογος μας βρίσκεται και πάλι σε ένα οριακό σημείο. Για μένα προσωπικά είναι αδύνατον, από ψυχική και οικονομική άποψη, να συνεχίσω να συντηρώ και να διαχειρίζομαι την ομάδα. Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις υποχρεώσεις της έως ένα πόσο της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το ανώτατο όριο που μπορώ να επωμισθώ. Έδωσα ό,τι μπορούσα, αναλαμβάνω μελλοντικές δεσμεύσεις που θα δοκιμάσουν τις αντοχές μου. Έως εδώ όμως.

Καλώ τους ιστορικούς πρωταγωνιστές της Παναθηναϊκής οικογένειας να αναλάβουν πρωτοβουλία για την διάσωση του συλλόγου. Θα σταθώ δίπλα τους σαν απλός στρατιώτης, τιμώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβω στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας. Νομίζω ότι έχει έλθει η ώρα να πράξουν και εκείνοι το καθήκον τους.

Στην κατεύθυνση αυτή ζήτησα από τον Βασίλη Κωνσταντίνου να ηγηθεί σε μια προσπάθεια σωτηρίας της ομάδος καλώντας σε συστράτευση όλους τους Παναθηναϊκούς που μπορούν να συνεισφέρουν.

Στους οπαδούς και φίλους του ΠΑΟ οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί στάθηκαν δίπλα μας στο εγχείρημα και κατάλαβαν ότι το μόνο που ήθελα ήταν να σωθεί πρώτα και μετά να πάει καλά η ομάδα. Τους ζητώ συγγνώμη γιατί τους απογοήτευσα και γιατί δεν μπορώ να επωμισθώ άλλο την ευθύνη. Έκανα ό,τι μπορούσα. Η στιγμή της αλήθειας έφτασε. Όσοι αγαπούν την ομάδα και όσοι αντέχουν να την βοηθήσουν ήλθε η ώρα να το κάνουν.

Ιωάννης Αλαφούζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου