Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Λουίς Γκαραβίτο : Ο μεγαλύτερος serial killer της ιστορίας!


Το "κτήνος" της Κολομβίας, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κατά συρροή δολοφόνων. Μέσα σε έξι χρόνια βασάνισε και δολοφόνησε πάνω από 300 παιδιά 6-16 ετών.



Όταν ανατρέχεις στη λίστα με τους κατά συρροή δολοφόνους, αυτοί κατατάσσονται ανάλογα με τον αριθμό των θυμάτων τους.

Στην πρώτη θέση όλων αυτών των «τεράτων» λοιπόν, βρίσκεται ο Κολομβιανός Luis Garavito, ο οποίος χαρακτηρίστηκε και όχι άδικα «το κτήνος» (La bestia), καθώς ομολόγησε το βασανισμό και τη δολοφονία 140 παιδιών ηλικίας 6-16 ετών, σε διάστημα 6 χρόνων, αν και οι αρχές πιστεύουν πως τα θύματά του ξεπερνούν τα 300.

Η Κολομβία στις αρχές της δεκαετίας του 90’, μαστιζόταν-όπως και το μεγαλύτερο μέρος των χωρών της Λατινικής Αμερικής- από ακραία φτώχεια για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά να βρίσκονται άστεγα στους δρόμους όλης της χώρας προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Στην κόλαση αυτή την οποία ζούσαν, ήρθε να προστεθεί και «το κτήνος», για τις αρρωστημένες ορέξεις του οποίου, η όλη κατάσταση φάνταζε ως ο παράδεισος του.

Η ζωή του

Ο Garavito και τα φονικά "εργαλεία" του

Ο Garavito ήταν ο μεγαλύτερος από 7 αδέλφια και μεγάλωσε και ο ίδιος μέσα σε καθεστώς βιας. Ο πατέρας του τον χτυπούσε άσχημα σχεδόν κάθε μέρα, ενώ δύο γείτονες του τον κακοποιούσαν επανειλημμένως σεξουαλικά. Άφησε το σχολείο πολύ νωρίς και άρχισε να δουλεύει κυρίως σαν υπαίθριος πωλητής εικόνων και θρησκευτικών βιβλίων.

Η δράση του ξεκίνησε το 1992. Μέσα σε διάστημα 6 χρόνων, ταξίδεψε σε 54 πόλεις της Κολομβίας αλλά και στο γειτονικό Εκουαδόρ, όπου και επιδόθηκε στο μακάβριο έργο του. Πλησίαζε φτωχά παιδιά και άλλοτε παριστάνοντας τον κληρικό, άλλοτε τον εκπρόσωπο φιλανθρωπικής οργάνωσης, τα δελέαζε με χρήματα ή φαγητό και τα οδηγούσε σε ερημικές τοποθεσίες.

Εκεί τα κακοποιούσε και αφού τελείωνε τα σκότωνε κόβοντας τους το λαιμό, ενώ αρκετά τα διαμέλιζε και τα έθαβε.

Η σύλληψη του Garavito

Μερικά από τα θύματα του

Οι εξαφανίσεις παιδιών είναι συχνό φαινόμενο σε κοινωνίες όπως της Κολομβίας. Τα περισσότερα ήταν ορφανά από γονείς, οπότε οι καταγγελίες δεν έφταναν ποτέ στην αστυνομία. Αυτό επέτρεψε στο «κτήνος» να συνεχίζει το έργο του για μεγάλο διάστημα.

Στις 22 Απριλίου 1999, ένας άστεγος κατήγγειλε στην αστυνομία πως ένας άνδρας προσπάθησε να βιάσει ένα 12χρονο αγόρι στην πόλη Villavicencio. H έδωσε την περιγραφή του και κάποιοι οδηγοί ταξί τον εντόπισαν και τον παρέδωσαν στις αρχές. Ο Garavito ταξίδευε με ψεύτικα στοιχεία και στην αστυνομία έδωσε το όνομα ενός πολιτικού.

Δεν άργησε όμως να αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα και παρέμεινε κρατούμενος. Το στοιχείο που συνέδεσε τον Garavito με τους φόνους των παιδιών, ήρθε από μια εξαδέλφη του η οποία έφερε στην αστυνομία ένα κουτί που τις είχε δώσει το «κτήνος» και μέσα στο οποίο υπήρχαν σημειώματα που περιέγραφε τις πράξεις του καθώς και αποκόμματα εφημερίδων που μιλούσαν για εξαφανίσεις κάποιων από τους ανηλίκους που είχε σκοτώσει.

Μόλις του παρουσιάστηκαν αυτά τα στοιχεία ομολόγησε τα πάντα. Σχεδίασε χάρτες με τις τοποθεσίες που είχε διαπράξει τα εγκλήματά του και τους έδωσε στους αστυνομικούς. Τις επόμενες ημέρες ανακαλύφθηκαν 114 πτώματα (ή ότι είχε απομείνει από αυτά) παιδιών, ενώ ο Garavito ομολόγησε 140 φόνους.

Η καταδίκη του

Ο Garavito όπως είναι σήμερα

Η κοινή γνώμη δεν μπορούσε να πιστέψει πως ένας άνθρωπος ευθυνόταν για όλο αυτό το κακό. Οι περισσότεροι ζητούσαν τη θανατική του καταδίκη ή τουλάχιστον ισόβια φυλάκιση. Το νομικό σύστημα της Κολομβίας όμως δεν προέβλεπε ποινή άνω των 40 χρόνων. Ο Garavito κατηγορήθηκε για 172 φόνους και κρίθηκε ένοχος για τους 139.

Δέχτηκε την μεγαλύτερη των ποινών (40 χρόνια), η οποία όμως μειώθηκε στα 22 χρόνια λόγω της συνεργασίας που επέδειξε με τις αρχές για την ανεύρεση των πτωμάτων, ενώ μπορεί να μειωθεί κι ‘άλλο λόγω καλής διαγωγής. Μετά από αυτή την υπόθεση, η ανώτερη ποινή στην Κολομβία αυξήθηκε κατά 20 χρόνια (έγινε 60).

Ο Garavito πάντως δήλωσε σε συνέντευξή του μέσα από τη φυλακή, πως θέλει μόλις αποφυλακιστεί να ιδρύσει πολιτικό φορέα για την υποστήριξη των κακοποιημένων παιδιών.

Πηγή mentality10
Γράφει ο: Θάνος Κοφινάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου