Όσοι αγαπούν τις ταινίες περιπέτειας, τότε ο «Ναυαγός» με τον Τομ Χανκς σίγουρα θα είναι μία από τις αγαπημένες τους. Και μπορεί αυτό να είναι το πιο γνωστό, αλλά υπάρχουν πολλές ταινίες και σειρές που κατά καιρούς έχουν αφηγηθεί τις ζωές ανθρώπων που κατάφεραν να επιζήσουν απομονωμένοι, μακριά απ΄όλους και απ΄όλα (Lost, το νησί των ναυαγών, κ.α). Ωστόσο, πέρα από την μεγάλη οθόνη, υπάρχει μία ομάδα νησιών στον Καναδά που κατοικούνται από πραγματικούς ναυαγούς.
Τα νησιά Μάγδαλεν, όπου σήμερα κατοικούν περίπου 12.000 άτομα, έγιναν το καταφύγιο πολλών ναυτικών που ναυάγησαν μετά από θαλασσοταραχή.
Συγκεκριμένα, τον 18ο και 19ο αιώνα, περίπου 500 σκάφη ναυάγησαν στην γαλλόφωνη επαρχία Καναδά, καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ακόμη ούτε φάροι, ούτε λεπτομερείς χάρτες.
Έτσι σε μία δυνατή θαλασσοταραχή ή όταν εξαπλωνόταν ομίχλη στην περιοχή, η πλοήγηση για έναν ναυτικό ήταν πραγματική πρόκληση.
Πολλοί δεν τα κατάφεραν, ναυάγησαν, έπεσαν στην θάλασσα, αλλά τελικά σώθηκαν και επέλεξαν να εγκατασταθούν στα νησιά Μαγδαλέν και να ζήσουν εκεί.
Μάλιστα, ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια που συνέβη στο σημείο ήταν με το μεταναστευτικό πλοίο «Θαύμα», το οποίο μετέφερε οικογένειες από την Ιρλανδία στον Καναδά. Στο πλοίο υπήρχαν περίπου 446 άτομα τα οποία σώθηκαν όλα κολυμπώντας μέχρι κάποιο από τα νησιά Μαγδαλέν.
Ο λόγος που τόσα πλοία είχαν βυθιστεί και τόσες ψυχές είχαν χαθεί ήταν κυρίως γιατί δεν υπήρχαν φάροι στο σημείο.
Οι πρώτοι φάροι ανεγέρθηκαν εδώ στις αρχές του 1870. Σήμερα υπάρχουν έξι γύρω από τα νησιά.
Πολλά από τα ναυάγια βρίσκονται στο βάθος της θάλασσας ενώ κάποια είναι ορατά από την επιφάνεια της θάλασσας.
Photo credit: Miville Tremblay/Flickr
Το θαυμάσιο είναι πως πολλά σπίτια στα Μαγδαλέν είναι πως φτιάχτηκαν από τα ξύλα των ναυαγισμένων πλοίων, όπως και μία εκκλησία περίπου 100 ετών.
Σήμερα, το νησί αποτελείται από κυρίως γαλλόφωνους, με μόνο 550 κατοίκους να μιλούν Αγγλικά.
Είναι απόγονοι αυτών που ήρθαν από την Αγγλία, τη Σκοτία και την Ιρλανδία. Ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν ο κόλπος παγώνει καθιστώντας τα ταξίδια με πλοίο αδύνατα.
Photo credit: Uladzimir Taukachou
Ο μόνος σύνδεσμος επικοινωνίας με την ηπειρωτική χώρα είναι ένας ασύρματος σταθμός τηλέγραφου.
Πηγή iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου