Ο σωστός τρόπος για να σβήνεις τα λάθη σου είναι η γόμα. Από μία ηλικία και μετά, όταν έχεις χάσει την επαφή σου με το χαρτί, ο σωστός τρόπος για να σβήνεις τα λάθη σου είναι απλά μία γραμμή. Ή το backspace και το delete. Γιατί, σκεφτείτε, πότε ήταν η τελευταία φορά που χρησιμοποιήσατε μία γομολάστιχα;
Στα παιδικά μας χρόνια ήταν σίγουρα μία από τις πιο απαραίτητες γραφικές ύλες και τη χρησιμοποιούσαμε για να σβήσουμε κείμενα ή για να διορθώσουμε σχέδια. Η επαφή μας, όμως, με τις γόμες χάθηκε κάπου μεταξύ λυκείου και πανεπιστημίου όταν και εγκαταλείψαμε το μολύβι για το στυλό. Βέβαια, κάποιες από αυτές που ήταν πιο σκληρές και συνήθως μπλε στο χρώμα, υποτίθεται ότι έσβηναν και το μελάνι. Μόνο όμως όταν ξέσκιζες τη σελίδα από την τριβή. Κάποιες άλλες, που ήταν κόκκινες, κακές απομιμήσεις γνωστής μάρκας γραφικής ύλης, άφηναν πίσω τους κόκκινα σημάδια σε όποια επιφάνεια κι αν τις χρησιμοποιούσες και ακύρωναν κάθε έννοια σβησίματος. Από την άλλη, οι λευκές ή πράσινες ήταν από τις πιο αποτελεσματικές.
Σύμφωνα με τη Wikipedia, η κατασκευή της πρώτης γομολάστιχας αποδίδεται στον Άγγλο μηχανικό Έντουαρντ Νερν (Edward Nairne) το 1770. Κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού για την καλύτερη ανακάλυψη ο Νερν παρατήρησε την ιδιότητα του καουτσούκ να σβήνει κείμενα ή σχέδια από μολύβι και έτσι κατασκεύασε την πρώτη γομολάστιχα. Στην συνέχεια προχώρησε στην παραγωγή τους και τις διέθετε σε υψηλή τιμή. Αυτή ήταν και η πρώτη πρακτική χρήση του καουτσούκ στην Ευρώπη.
Σε αυτή τη μορφή όμως η γόμα παρουσίαζε μειονεκτήματα, καθώς ήταν ιδιαίτερα ευπαθής και σύντομα ακατάλληλη για χρήση. Το 1839 ο Aμερικανός εφευρέτης Τσαρλς Γκουντγίαρ (Charles Goodyear) ανακάλυψε την μέθοδο του βουλκανισμού. Με τη χρήση αυτής της μεθόδου το καουτσούκ αποκτά ελαστικότητα και αντοχή. Έτσι, από τότε, η παραγωγή και η χρήση της γομολάστιχας γενικεύτηκε.
Στις 30 Μαρτίου 1858 ο Χάιμεν Λίπμαν (Hymen Lipman) από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ έλαβε πατέντα για την τοποθέτηση μίας μικρής γομολάστιχας στην άκρη ενός μολυβιού. Αργότερα όμως, η πατέντα αυτή ακυρώθηκε καθώς επρόκειτο για σύνθεση δύο διαφορετικών συσκευών και όχι ένα καινούριο προϊόν.
Πηγή popaganda
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου