Στις 18 Αυγούστου του 1917, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, στις 3 το μεσημέρι και ημέρα Σάββατο, ξεκίνησε από την κουζίνα ενός προσφυγικού φτωχόσπιτου στην οδό Ολυμπιάδος η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης.
Μέσα σε 32 ώρες παραδόθηκαν στις φλόγες 9.500 κτίρια κι έμειναν άστεγοι 70.000 άνθρωποι, κυρίως Εβραίοι. Τα ερείπια των σπιτιών κάπνιζαν για εβδομάδες, όπως φαίνεται σε σπάνιο φιλμ που διασώθηκε. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε κι έτσι η κυβέρνηση ανέθεσε τον επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης από το μηδέν σε μία ομάδα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, με επικεφαλής τον Γάλλο Ερνέστ Εμπράρ - το όνομά του δεν δόθηκε αργότερα παρά σε έναν άσημο ιδιωτικό δρόμο. Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 ήταν ένα τυχαίο γεγονός, που έμελλε όμως να αλλάξει ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης.
Από την αρχή του φετινού καλοκαιριού, μια δραστήρια ομάδα ανθρώπων εργάζεται εντατικά στη Θεσσαλονίκη, ώστε να ζωντανέψει το ιστορικό γεγονός, στην επέτειο των 100 χρόνων. Η αρχική ιδέα της αναπαράστασης ανήκει στον δημοσιογράφο Γιώργο Τούλα και εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς του περιοδικού Parallaxi, που έχει αναλάβει την παραγωγή και την υλοποίηση της εκδήλωσης, με τον εύηχο τίτλο «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, την τελευταία μέρα της φετινής ΔΕΘ.
Αναζητήθηκαν ιστορικά αρχεία και φωτογραφίες εποχής, κινητοποίηθηκαν ειδικοί επιστήμονες, ιστορικοί, συγγραφείς, σκηνογράφοι αλλά και εθελοντές, προκειμένου να αναπαραστήσουν με ακρίβεια τα γεγονότα της μεγάλης πυρκαγιάς. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην πεζοδρομημένη εκείνη την ημέρα λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της Πλατείας Αριστοτέλους, θα στηθεί μια μακέτα των προσόψεων των κτιρίων της εποχής, η οποία μάλιστα θα παραδοθεί στις φλόγες. «Θα γίνει κάτι αντίστοιχο με το Λονδίνο, όπου μια ρέπλικα της πόλης του 17ου αιώνα παραδόθηκε στις φλόγες κατά την επέτειο της μεγάλης πυρκαγιάς της πόλης του 1666», σημειώνει ο Διεθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, καθώς η διοίκηση της Έκθεσης είναι εκ των βασικών υποστηρικτών του φιλόδοξου εγχειρήματος.
Στο Περίπτερο 16 της Έκθεσης επικρατεί σήμερα οργασμός εργασιών. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η κατασκευή της μακέτας, που είναι φτιαγμένη από μουσαμά και ξύλα, ενώ το μήκος της ξεπερνά τα 30 μέτρα. Στο πιστό αντίγραφο παρατηρούμε τα κτίρια κατά μήκος του παραλιακού μετωπου, όπως ακριβώς ορθώνονταν λίγες μέρες πριν από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Διακρίνουμε ιστορικές επιγραφές, όπως: «ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΑΛΑΣ», «ΣΠΛΕΝΤΙΤ», «ΣΤΑΙΝ'Σ ΟΡΙΕΝΤΑΛ ΣΤΟΡΕΣ ΛΙΜΙΤΕΤ». Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη ανυποψίαστη γι' αυτό που θα ακολουθούσε. Αυτές τις μέρες στο Περίπτερο γύρω από τη μακέτα εργάζονται οι πυροτεχνουργοί και γίνονται δοκιμές με τη γυμνή φλόγα και τα βεγγαλικά που θα χρησιμοποιηθούν.
Η αναπαράσταση είναι μία συμπαραγωγή της ομάδας Parallaxi με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος των 52ων Δημητρίων. Από τις 6 το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου, θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις σε τρία σημεία της Θεσσαλονίκης (εκθέσεις φωτογραφίας, εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, μουσικά σύνολα), ενώ πρόκειται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες και 250 εθελοντές, που θα φορούν κοστούμια εποχής.
Ειδικά για το πολυθέαμα, τα πρωτότυπα κείμενα έγραψε ο Σάκης Σερέφας. Η σκηνοθεσία είναι της Κορίνας Βασιλειάδου και του Χάρη Πεχλιβανίδη (In-Flux), ενώ τη μακέτα σχεδίασε ο σκηνογράφος Γιάννης Κατρανίτσας. Ενδυματολόγοι είναι οι Σόνια Σαμαρτζίδου και Ελένη Κανακίδου. Επίσης, συμμετέχουν η ομάδα visual artists Mark & The koksinel, το φωνητικό συγκρότημα Πλειάδες, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και 35 σπουδαστές σχολών θεάτρου της πόλης, η ομάδα Beforelight στον φωτισμό, ο Μιχάλης Σαμιώτης στα ειδικά εφέ και στη γραφιστική επιμέλεια το γραφείο Dolphins. Το δρώμενο θα κινηματογραφηθεί από τον Χρήστο Νικολέρη.
Πηγή vice
Άρθρο Κώστας Κουκουμάκας
Φωτογραφίες Αλέξανδρος Αβραμίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου