Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο2


Ας ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε:


Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017)

Η ζωή του όπως την περιέγραψε με 98 λέξεις:



Ρωσία: Αλλάζουν κοστούμι στο ταριχευμένο σώμα του Λένιν -Δύο μήνες κλειστό το μαυσωλείο

Οι Aρχές της Ρωσίας αποφάσισαν να ανακαινίσουν την ταριχευμένη σoρό του Βλαντιμίρ Λένιν.
Έτσι το μαυσωλείο όπου φυλάσσεται η σωρός του ηγέτη της Οκτωβριανής Επανάστασης θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες επί δύο μήνες: Από τις 16 Φεβρουαρίου ως τις 16 Απριλίου.

Οι εργασίες συντήρησης συμπίπτουν με την επερχόμενη επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, το 1917.
Μετά τον θάνατο του Λένιν, ο Στάλιν αλλά και οι μετέπειτα ηγέτες της Σοβιετικής Ενωσης, αποφάσισαν να συντηρήσουν το σώμα του ταριχευμένο ως ανάμνηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Για το σκοπό αυτό στήθηκε αρχικά ένα ξύλινο, πρόχειρο μαυσωλείο και αργότερα το σημερινό μαυσωλείο, στα τείχη του Κρεμλίνου στην Κόκκινη πλατεία, σε σχήμα πυραμίδας με καφέ και μαύρο μάρμαρο. Καθημερινά συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο. (iefimerida)


Αλλάζει ο μήνας των επαναληπτικών εξετάσεων στα Λύκεια

Τον Ιούνιο θα δίνουν, από φέτος, εξετάσεις όσοι μαθητές του λυκείου «μένουν» ανεξεταστέοι σε κάποιο μάθημα.

Με τροπολογία που κατατέθηκε την Τρίτη, το βράδυ, από τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κων. Γαβρόγλου, αλλάζει ο μήνας διεξαγωγής των επαναληπτικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και έτσι οι εξετάσεις μετατίθενται από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η αλλαγή αυτή διασφαλίζει «την εύρυθμη και έγκαιρη λειτουργία των σχολικών μονάδων με την έναρξη του σχολικού έτους» και ωφελούνται οι μαθητές καθώς «δεν απομακρύνονται από την περίοδο προετοιμασίας/μελέτης τους, την επανάληψη της εξεταστέας ύλης και αντιμετωπίζουν τις επαναληπτικές εξετάσεις ως συνέχεια της σχολικής χρονιάς». (cnn)


Βόμβα στο Κορδελιό

Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα είναι η κινητοποίηση των αρχών για την ασφαλή εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίστηκε στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. 72.000 κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, στις 10 το πρωί της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου.

Εκατοντάδες εθελοντές και υπάλληλοι των δήμων θα φροντίσουν για την ενημέρωση των πολιτών με σημειώματα και χάρτες, που θα αναφέρουν και τα σημεία συγκέντρωσης σε κάθε δρόμο εντός της ζώνης εκκένωσης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανέλαβε την καμπάνια ενημέρωσης μέσω των ΜΜΕ, που από σήμερα θα είναι συνεχής. Επίσης, σχεδιάστηκε αναλυτικός χάρτης, για να μπορεί κάθε πολίτης να δει εάν το σπίτι του είναι εντός της ζώνης ή εκτός αυτής και θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας για να ενημερώνονται όλοι οι πολίτες. Ακόμη, θα ζητηθεί η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι εκπρόσωποι των δικτύων ενημερώθηκαν, ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα προστασίας. Ενημέρωση θα γίνει και στα ΚΤΕΛ και στον ΟΣΕ. Ειδικά μέτρα θα λάβει το φυσικό αέριο, η ΕΥΑΘ, η ΔΕΗ και όλοι όσοι έχουν δίκτυα στην περιοχή, αλλά και όλα τα μεταφορικά μέσα.


Τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Τα ΕΛΠΕ επίσης, που έχουν δεξαμενές εντός της επίμαχης περιοχής έχουν ενημερωθεί και έχουν εκπονήσει σχέδιο ασφαλείας. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής.

Η Πυροσβεστική θα είναι επί ποδός, όπως και σχεδόν το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της Θεσσαλονίκης, προκειμένου και να ενημερώνει τον κόσμο και να ρυθμίζει την κυκλοφορία και να δίνει οδηγίες, αλλά και να αποκλείσει τις προσβάσεις εντός της ζώνης εκκένωσης από τις 10 το πρωί της Κυριακής και μέχρι το τέλος της επιχείρησης απενεργοποίησης της βόμβας. Θα απαιτηθεί η συνδρομή εκατοντάδων αστυνομικών και τροχονόμων, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί και χωρίς παρκαρισμένα οχήματα οι κεντρικές οδικές αρτηρίες διαφυγής, ενώ ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τη φύλαξη των περιουσιών των πολιτών όσο θα είναι μακριά από τις οικείες τους. Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το ΕΚΑΒ, καθώς και τα κοντινά νοσοκομεία.

Ήδη προσδιορίστηκαν σημεία συγκέντρωσης του κόσμου που θα «ξεσπιτωθεί», εφόσον δεν έχουν κάπου αλλού να περάσουν τις ώρες μέχρι το τέλος της επιχείρησης. Η ανακοίνωση θα αρχίσει από αύριο, τόσο από το δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όσο κι από το δήμο Κορδελιού – Ευόσμου.
(protothema)


Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου. Μια διαδικτυακή αφήγηση και περιήγηση στις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας

«Η ίδρυση και λειτουργία του στρατοπέδου της Μακρονήσου συνιστά τομή για τα μέχρι τότε δεδομένα: ένας τόπος ακατοίκητος θα "κατοικηθεί" αποκλειστικά από τους εξόριστους, πολίτες και οπλίτες, για την "αναμόρφωση" των οποίων θα εφαρμοστεί ένα πρωτοφανές σχέδιο προπαγάνδας, ψυχολογικού πολέμου και βασανισμού (σωματικού και ψυχικού)».

Αυτή είναι η πρώτη, εισαγωγή αναφορά που θα δει κανείς όταν επιλέξει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα που φιλοξενεί το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου που είναι πλέον διαθέσιμο σε όσους ενδιαφέρονταν να γνωρίσουν μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από ένα πλήθος πηγών και τεκμηρίων. Η δε ιστοσελίδα αποτελεί το αποτέλεσμα μια σύμπραξης του Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για να κατανοήσει κανείς γιατί έγινε η επιλογή δημιουργίας αυτού του ψηφιακού Μουσείου είναι η απάντηση που δίνεται στην ίδια την ιστοσελίδα.
Πέραν από την μικρή αναφορά που βρίσκουμε στην πρώτη σελίδα για το έτος τομή 1947 υπάρχουν και άλλες ιδιαιτερότητες σε αυτό το σχέδιο που είχε « δύο στόχους, έναν ομολογημένο, την επαναφορά των κρατουμένων στον "υγιή εθνικό κορμό", και έναν δεύτερο, ανομολόγητο: τη συντριβή τους, έτσι ώστε να καταστεί αδύνατον, όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους, να συνεχίσουν την πολιτική δράση τους» όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα. (huffington)


Να έχετε μια όμορφη εβδομάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου