Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί τα μαχαίρια έχουν στρογγυλεμένες άκρες;


Έχετε προσέξει ότι αν και υπάρχουν ορισμένα μαχαίρια φαγητού που είναι μυτερά, τα περισσότερα έχουν στρογγυλεμένες άκρες;
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Για να δούμε, γιατί έχει ενδιαφέρον!



Πρώτα όμως ας ξεκινήσουμε με κάποια στοιχεία για την ιστορία των μαχαιριών.

Το μαχαίρι είναι ένα από τα πρώτα εργαλεία που έφτιαξε ο άνθρωπος. Τα πρώτα μαχαίρια κατασκευάστηκαν την παλαιολιθική εποχή, ήταν φτιαγμένα από πέτρα και θα λέγαμε ότι ήταν μάλλον ακατέργαστα.

Αργότερα εμφανίστηκαν μαχαίρια με λεπίδες που ήταν φτιαγμένες από πυριτόλιθο, ένα λεπτόκοκκο πέτρωμα μιας μορφής χαλαζία (διοξείδιο του πυριτίου), ενώ τα μεταλλικά μαχαίρια εμφανίστηκαν πολύ αργότερα κατά την εποχή του ορείχαλκου και του σιδήρου.

Τα πρώτα μαχαίρια φαγητού που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στα τραπέζια εμφανίστηκαν τον 15ο αιώνα.
Τότε μάλιστα είχαν ήδη εξελιχθεί και οι μέθοδοι κατεργασίας των μετάλλων κι έτσι τα μαχαίρια άρχισαν να έχουν και περίτεχνα σκαλιστά σχέδια.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα, όμως, των μαχαιριών του φαγητού που χρησιμοποιούμε στο τραπέζι είναι οι στρογγυλεμένες άκρες.
Το γνώρισμα αυτό έχει τις ρίζες του στη Γαλλία.
Συγκεκριμένα αποδίδεται στον Γάλλο ευγενή Καρδινάλιο Ρισελιέ, ο οποίος γύρω στα 1637 φέρεται να διέταξε να κατασκευάζονται έτσι τα μαχαίρια που φαγητού.

Αυτό το έκανε προκειμένου να αποβάλλουν οι επισκέπτες του την δυσάρεστη συνήθεια να σκαλίζουν τα δόντια τους με τις μύτες των μαχαιριών μετά το γεύμα!

Για το λόγο αυτό, το 1669 ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ απαγόρευσε τα μυτερά μαχαίρια τόσο στο δρόμο, όσο και στο τραπέζι, επιμένοντας σε αυτά με τις στρογγυλεμένες άκρες, σε μια προσπάθειά για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

Πηγή coolweb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου