Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο13


Ας δούμε με τι ασχοληθήκαμε την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου:



Ευθεία παρέμβαση Σαββίδη υπέρ Τσίπρα, κατά Μητσοτάκη

Την πλήρη στήριξή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας πως αποτελεί «προϋπόθεση επιτυχίας για το μέλλον» εκφράζει σε συνέντευξή του ο Ιβάν Σαββίδης. Προχωρά μάλιστα και στην παρομοίωσή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας πως ακούγοντας τον στη Βουλή κατά τη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την τροπολογία που αφορούσε στη διαγραφή προστίμου 38 εκατ. ευρώ από λαθρεμπόριο της ΣΕΚΑΠ, που σήμερα ανήκει στον ίδιο, ήθελε να τον χειροκροτήσει.

Σε μία πρωτοφανή, για επιχειρηματία, παρέμβαση στα δημόσια πράγματα, ο κ. Σαββίδης με συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, δηλώνει την ισχυρή στήριξή του προς τον Πρωθυπουργό και δεν κρύβει, κάθε άλλο, τις κακές σχέσεις του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ... (kathimerini)


Μπάκιγχαμ: Παραιτείται από τα βασιλικά του καθήκοντα ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος και δούκας του Εδιμβούργου αποσύρεται από τα βασιλικά του καθήκοντα, αρχής γενομένης από το φθινόπωρο ενώ η βασίλισσα θα συνεχίσει να εκτελεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, ανακοίνωσαν σήμερα τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Όπως αναφέρεται μάλιστα στο σχετικό κείμενο ο Πρίγκιπας έχει την πλήρη στήριξη της Βασίλισσας στην απόφασή του αυτή.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα ο Δούκας του Εδιμβούργου αποφάσισε από φέτος το φθινόπωρο να μην τηρεί πλέον δημόσιες υποχρεώσεις. Στην απόφασή του αυτή, ο δούκας έχει την πλήρη στήριξη της Βασίλισσας.

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος προηγουμένως θα παραστεί σε προγραμματισμένες υποχρεώσεις, μεταξύ της τρέχουσας περιόδου και Αυγούστου, ατομικά και συνοδεύοντας τη Βασίλισσα.

Συνεπώς ο Δούκας δεν θα δέχεται νέες προσκλήσεις για επισκέψεις και υποχρεώσεις, αν και μπορεί να επιλέγει να παρίσταται σε ορισμένες δημόσιες εκδηλώσεις από καιρού εις καιρόν.

Ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι Προστάτης, Πρόεδρος ή μέλος σε περισσότερες από 780 οργανώσεις, στις οποίες θα συνεχίσει να μετέχει, παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει πλέον ενεργό ρόλο με την παρουσία του σε υποχρεώσεις.

Η Μεγαλειότητά της η Βασίλισσα Ελισάβετ θα συνεχίσει να εκτελεί το πλήρες πρόγραμμα των επίσημων υποχρεώσεων με την υποστήριξη των μελών της Βασιλικής Οικογένειας».

Η βασίλισσα που έγινε 91 ετών επέστρεψε χθες στο Λονδίνο, μετά την παραμονή της όπως κάνει κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα στον Πύργο Ουίνδσορ, δυτικά του Λονδίνου.

Ο σύζυγός της Φίλιππος θα γιορτάσει τα 96α γενέθλιά του τον Ιούνιο. Και οι δύο τους έδειχναν υγιέστατοι χθες, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος εγκαινίασε ένα στάδιο του κρίκετ και η βασίλισσα δέχτηκε την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι που πήγε για να την ενημερώσει για τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 8 Ιουνίου ... (kathimerini)


Γαλλία: Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας για τη διεξαγωγή του β' γύρου



Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπό αυστηρή επιτήρηση: ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία διεξάγεται σήμερα Κυριακή υπό «συνθήκες υψίστης ασφαλείας», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού», δήλωσε ο Πιερ-Ενρί Μπραντέ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Εμανουέλ Μακρόν

Υπέρ μίας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, τάχθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν, στην τελευταία συνέντευξή του πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στην ιστοσελίδα Media part.

Μάλιστα ο ίδιος εγγυήθηκε πως, αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, θα «ηγηθεί της μάχης» για επίτευξη αυτού του στόχου.

«Το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δικλείδων ασφαλείας, στο πλαίσιο μίας συλλογικής συμφωνίας. «Ξέρουμε όλοι ότι πρέπει να φτάσουμε εκεί με κάθε τρόπο», δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος των βουλευτικών εκλογών.

Μία τέτοια εξέλιξη θα αποκαθιστούσε τη συλλογική αξιοπιστία της ΕΕ, εξηγεί ο Εμανουέλ Μακρόν που εκτιμά ότι με το υφιστάμενο χρέος «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα» για την Ελλάδα να επιστρέψει σε μία σταθερή οικονομία και να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ.

Η Μαρίν Λεπέν καταγγέλλει παρατυπίες στις εκλογικές διαδικασίες

Στην Εθνική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας προσέφυγε την Παρασκευή η ομάδα που έχει αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία της Μαρίν Λεπέν στον απόηχο των τελικών σφυγμομετρήσεων που δείχνουν άνετη νίκη (έως και 26% προβάδισμα) του μεγάλου αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν.

Η πλευρά της ακροδεξιάς υποψήφιας έκανε λόγο για παρατυπίες που έχει διαπιστώσει σε πολλά διαμερίσματα αναφορικά με τα ψηφοδέλτια που εστάλησαν σε ψηφοφόρους, όπως έγινε γνωστό από την διευθυντή της εκστρατείας Νταβίντ Ρασλίν. Σε ένα δελτίο τύπου, ο Ρασλίν κατήγγειλε «τις σοβαρές παραβάσεις του εκλογικού νόμου».

«Πολλοί δημότες έλαβαν στα σπίτια τους, στο πλαίσιο της εκλογικής προπαγάνδας, τα δύο ψηφοδέλτια των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της υποψηφίου μας ήταν με συστηματικό τρόπο σκισμένο και εκείνο του αντιπάλου της, Μακρόν, άθικτο» υποστηρίζεται στο δελτίο τύπου ... (skai)


Γιατί η Βενετία απαγόρευσε τα σουβλατζίδικα και τα ταχυφαγεία;


Οι τοπικές αρχές της Βενετίας απαγόρευσαν το άνοιγμα νέων καταστημάτων που πωλούν κεμπάμπ, σουβλάκι και εν γένει όλα τα ταχυφαγεία, σε μια προσπάθεια να κρατήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Ο νόμος πέρασε την Πέμπτη και περιορίζει ακόμα και τα καταστήματα που πωλούν πίτσες με το κομμάτι, ενώ γλιτώνουν όσοι πωλούν χειροποίητα παγωτά. Στόχος είναι να περιοριστεί η κατανάλωση γρήγορου φαγητού στους δρόμους, ώστε, όχι μόνο να κρατηθούν καθαροί οι υπαίθριοι χώροι, αλλά και να προστατευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα.

«Θέλουμε να βάλουμε φρένο στις δραστηριότητες εκείνες που δεν είναι σύμφωνες με την διατήρηση και ανάπτυξη της πολιτιστικής παράδοσης της Βενετίας», δήλωσε η επικεφαλής της τουριστικής υπηρεσίας της ιταλικής πόλης, Πάολα Μαρ.

Η Μαρ εξήγησε ότι θα σχεδιαστούν χώροι πικ-νικ για να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητού στα τουριστικά χοτ-σποτ, τα οποία συχνά γεμίζουν από τα σκουπίδια των τουριστών. Η Βενετία δεν είναι η πρώτη ιταλική πόλη που προβαίνει σε τέτοιου είδους μέτρα, με την Βερόνα να έχει ήδη απαγορεύσει τα κεμπαμπτζίδικα και την Φλορεντία να προσπαθεί να επιβάλει στα καταστήματα του ιστορικού κέντρου να σερβίρουν κατά 70% τοπικά προϊόντα και συνταγές ... (huffington)

Να περνάτε όμορφα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου