Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Γιατί πονάει τόσο πολύ όταν πατάμε ένα τουβλάκι Lego;


Ένα από τα πλέον γνωστά παιχνίδια κατασκευών παγκοσμίως, είναι τα τουβλάκια lego.
Απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλλου.



Κάθε σετ αποτελείται από πολύχρωμα πλαστικά τούβλα και μια σειρά από συνοδευτικά εργαλεία, μικρές φιγούρες και διάφορα άλλα εξαρτήματα. Τα τούβλα Lego μπορούν να συναρμολογηθούν και να συνδεθούν με πολλούς τρόπους, για την κατασκευή αντικειμένων, όπως οχήματα, κτήρια, ακόμα και λειτουργιά ρομπότ. Οτιδήποτε κατασκευαστεί μπορεί στη συνέχεια να αποσυναρμολογηθεί και πάλι, και τα κομμάτια να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν άλλα αντικείμενα.
Διασκεδάζουν, μορφώνουν, ενεργοποιούν την φαντασία, είναι το ιδανικό παιχνίδι ..μέχρι τη στιγμή που θα μπείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο μικρά και φαινομενικά αθώα τουβλάκια και πατήσεις ένα από αυτά!

Ο πόνος είναι ανυπόφορος και οι φωνές σου διαχέονται στο χώρο.

Γιατί γίνεται αυτό;

Ας ξεκινήσουμε με το μικροσκοπικό τουβλάκι.
Τα Lego είναι κατασκευασμένα για να κρατούν μεγάλο βάρος, έτσι ώστε να μην σπάσουν κάτω από την πίεση της σύνθεσης ενός ουρανοξύστη ή μίας γέφυρας (πχ με αφορμή την προώθηση διαφημιστικού γνωστού αυτοκινήτου, χτίστηκε μια Lego έκδοση του Tower Bridge του Λονδίνου, ύψους 13 μέτρων). Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Micah Abrams, "ένα μόνο Lego μπορεί να αντέξει δύναμη μέχρι 4.240 Newtons ή 430 κιλά βάρος πριν αρχίσει να παραμορφώνεται".

Τώρα ας σκεφτούμε το κάτω μέρος του ποδιού, το πέλμα:
Είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Έχει πάνω από 100 μύες, τένοντες και συνδέσμους και ένα πολύ πολύπλοκο δίκτυο αγγείων, νεύρων και ιστών.
Συγκεκριμένα στο πέλμα υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις. Επομένως οποιαδήποτε εξωτερική πίεση δέχεται, οι απολήξεις προκαλούν ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

Επομένως χρησιμοποιώντας απλούς κανόνες φυσικής συμπεραίνουμε ότι όταν ένας άνδρας 80 κιλών, πατήσει ένα τουβλάκι διαστάσεων 31.8x15.8 mm2 δέχεται πίεση 1.6*106 Pa.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πίεση του ατμοσφαιρικού αέρα στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 105 και ενός λάστιχου αυτοκινήτου 2*105.

Πηγή curiosity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου