Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017

Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία, δεν πέφτουν όταν κοιμούνται και γιατί προσκρούουν στα τζάμια;
Το ξέρατε ότι τα μισά πουλιά που πέφτουν πάνω σε σπίτια πεθαίνουν;

Μελέτες δείχνουν ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο, περισσότερα από 100 εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή προσκρούουν σε διάφορα κτίρια. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Το τζάμι είναι ο Νο1 κίνδυνος για τα πουλιά. Όταν τα παράθυρα είναι καθαρά και διάφανα, τα πουλιά συνήθως βλέπουν μόνο ό,τι βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Π.χ. βλέποντας τα διακοσμητικά φυτά μέσα σε αίθουσες υποδοχής ή σε σπίτια, προσπαθούν να τα φτάσουν και να σταθούν πάνω σε αυτά.

Το φιμέ, αντανακλαστικό τζάμι μπορεί επίσης να αποτελέσει πρόβλημα. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τα πουλιά μπορεί να βλέπουν, όχι το τζάμι, αλλά την αντανάκλαση του γύρω τοπίου ή του ουρανού, με αποτέλεσμα, και πάλι, να τραυματίζονται. Πουλιά έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη και μέσα σε καταφύγια πουλιών και άγριας ζωής προσκρούοντας στα τζάμια των κέντρων επισκεπτών και των πύργων παρατήρησης!

Ας μην ξεχνάμε και τα μεταναστευτικά ωδικά πουλιά, τα οποία ταξιδεύουν τη νύχτα προς τον προορισμό τους έχοντας ως γνώμονα, τα άστρα. Τα δυνατά φώτα των ψηλών κτιρίων μπορεί να τα μπερδέψουν, να τα αποπροσανατολίσουν με αποτέλεσμα να πέσουν πάνω στα καλογυαλισμένα παράθυρα. Ένας άλλος κίνδυνος ελλοχεύει τις βροχερές ή πολύ συννεφιασμένες νύχτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα πουλιά συνήθως πετούν χαμηλότερα, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο να προσκρούσουν σε ψηλά κτίρια.

Γιατί τα πουλιά δεν παθαίνουν ηλεκτροπληξία στα καλώδια της ΔΕΗ;

Έρχεται το καλοκαιράκι και έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα στο σπίτι μας. Ξαφνικά από έξω ακούμε τιτιβίσματα! Βγαίνουμε έξω στο μπαλκόνι μας να χαρούμε τη μελωδία της φύσης μέσα στην τσιμεντούπολη του πολιτισμού, και ο… τραγουδιστής κάθεται επάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου!!

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα πουλιά έχουν κάποια… διαφορετική σωματική κατασκευή; Σχήμα; Μέγεθος; Αντοχές;; Ας δούμε!!

Το μυστικό δεν είναι κάτι στην κατασκευή ή το σώμα τους, είναι απλή φυσική!!

Όπως όλοι μας μαθαίνουμε στη φυσική στο λύκειο, για να υπάρξει ροή ηλεκτρονίων σε ένα κλειστό κύκλωμα, πρέπει να υπάρχει διαφορά τάσης, διαφορετικό δυναμικό (υψηλό – χαμηλό) ανάμεσα σε δύο σημεία.

Ας πάρουμε για παράδειγμα δύο σημεία με διαφορετικό δυναμικό, ένα με θετικό (+, πηγή) και ένα με αρνητικό (-, γείωση). Δεν έχει σημασία το νούμερο, το σημαντικό είναι να έχουν διαφορετικό δυναμικό, και αναγκαστικά το ένα είναι υψηλότερο από το άλλο. Τώρα αν αυτά τα δύο σημεία τα ενώσουμε με έναν αγωγό, ένα καλώδιο ας πούμε (μια λάμπα, μια αντίσταση κτλ), τότε αρχίζουν τα ηλεκτρόνια να πηγαίνουν από το υψηλό δυναμικό στο χαμηλό, και να υπάρχει ένα ρεύμα στο κύκλωμα. Αν όμως με το ίδιο καλωδιάκι συνδέσουμε το ίδιο σημείο, ας πούμε από το (+) με το (+), δεν θα υπάρχει διαφορά δυναμικού, άρα και δεν θα υπάρξει ροή ηλεκτρονίων και ρεύμα!

Ας ξαναπάμε τώρα στα καλώδια της ΔΕΗ.

Κάθε καλώδιο της ΔΕΗ έχει και το δικό του δυναμικό, περνάει από μέσα του ένα συγκεκριμένο ρεύμα, άρα στα άκρα του έχει συγκεκριμένη διαφορά δυναμικού. Τώρα προσέξτε μια σημαντική λεπτομέρεια: Μεταξύ τους τα καλώδια έχουν διαφορετική τάση.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τα σώματα μας, καθώς και των ζώων, των πουλιών κτλ, είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Δηλαδή αφήνει να περάσει από μέσα του το ρεύμα. Είναι αυτό που λέμε «μας χτύπησε το ρεύμα»!

Λειτουργεί ακριβώς σαν το καλώδιο (λάμπα, αντίσταση) στο παράδειγμα μας.

Ως γνωστόν, τα πουλιά κάθονται σε ένα καλώδιο. Έχετε δει ποτέ κανένα πουλί, όσο μικρή ή μεγάλο και να είναι, να έχει το ένα πόδι του στο ένα καλώδιο και το άλλο σε κάποιο άλλο;; Όχι φυσικά!! Άρα ναι μεν λειτουργούν σαν καλοί αγωγοί όταν τα πουλιά κάθονται σε καλώδιο, αφήνουν το ρεύμα να περάσει από μέσα τους, οπότε και μπορεί πάντα να τα χτυπήσει το ρεύμα, αλλά από την άλλη, δεν ενώνουν με την στάση τους, διαφορετικά δυναμικά, δηλαδή διαφορετικά καλώδια!!

Άρα δεν θα περάσει από μέσα τους το ρεύμα επομένως δεν θα πάθουν ηλεκτροπληξία!!


Γιατί τα πουλιά δεν πέφτουν από τα κλαδιά ενώ κοιμούνται;!

Είναι αρκετά περίεργο, κι όμως ισχύει! Τα πουλιά κοιμούνται στο κλαδί ενός δέντρου, μένοντας όρθια και δεν πέφτουν από αυτό.

Βέβαια να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει για όλα τα πουλιά, αλλά για κάποια συγκεκριμένα είδη. Η φύση, έχει δώσει σε κάποια πουλιά κάποια ”ειδικά” δάχτυλα ποδιών, που βοηθούν το κράτημα του κυρίους σώματος των πουλιών, σε όρθια στάση, αν κάτσουνε επάνω στο κλαδί.

Ενώ ο άνθρωπος θα κρατιόταν με το ζόρι και εξαιτίας της διάπλασης του σώματός του, ενώ σε κάποια πουλιά, συμβαίνει το αντίθετο.

Το όλο μυστικό της όλης ιστορίας είναι το εξής:

1) τα δάκτυλα αυτά αγκαλιάζουν και σφίγγουν το κλαδί σαν τανάλια,

2) η διαδικασία αυτή γίνεται μηχανικά, χωρίς συνείδηση.

Ας το κάνουμε όμως πιο κατανοητό παρακάτω.

Πολύ απλά, όταν ένα πουλί κάθεται σε ένα κλαδί, το αγκάλιασμα - σφίξιμο του κλαδιού με τα ”ειδικά δάχτυλα”, γίνεται αυτόματα. Παραμένει εν δράσει, χωρίς το πουλί να έχει στο νου του ότι ”όση ώρα είμαι εδώ πάνω στο κλαδί, θα πρέπει να προσέχω να μην τα χαλαρώσω”. Έτσι, αν κοιμηθεί, η λειτουργία αυτή παραμένει ενεργή και το πουλί κοιμάται χωρίς να αλλάξει κάτι στην κατάσταση αυτή!

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα καλώδια της ΔΕΗ, του τηλεφώνου κλπ.

Πολύ απλά, όπως εμείς οι άνθρωποι έχουμε μυαλό ενώ πολλά ζώα δεν έχουν, έτσι και αυτά τα πουλιά έχουν αυτό το μηχανισμό!

Υπάρχουν φυσικά και άλλα πουλιά που δεν τους δόθηκε αυτό το χάρισμα και κοιμούνται στο έδαφος, όπως οι πάπιες.

Πηγή coolweb/wol.jw.org


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου