Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Ξέρατε ότι η λέξη αυνανισμός προέρχεται από Βιβλικό πρόσωπο;


Ως αυνανισμός σήμερα, λέγεται η διέγερση των γεννητικών οργάνων ενός ατόμου από το ίδιο, με στόχο την πρόκληση ηδονής, οργασμού και ικανοποίησης της γενετήσιας ορμής του χωρίς σεξουαλική επαφή με άλλο άτομο. Από που προέρχεται όμως;Η λέξη «αυνανισμός» προέρχεται από το όνομα του βιβλικού προσώπου Αυνάν.

Ο Αυνάν [<εβρ.onàn: “δυνατός, δραστήριος” ήταν βιβλικό πρόσωπο (Π.Δ)] ήταν δευτερότοκος γιος του Ιούδα και όταν πέθανε ο αδελφός του ήταν υποχρεωμένος να τεκνοποιήσει με τη γυναίκα του αδελφού, σύμφωνα με το έθιμο του ανδραδελφικού γάμου.

 Ο Αυνάν, όμως, δεν το επιθυμούσε, γιατί σε αυτή την περίπτωση το παιδί θα αναγνωριζόταν ως νόμιμος διάδοχος του αδελφού του και όχι ως δικό του παιδί. Για να αποφύγει, λοιπόν την τεκνοποίηση “όταν εισήρχετο πρός την γυναίκα του αδελφού αυτού, εξέχεεν επί την γην του μη δούναι σπέρμα τω αδελφώ αυτού” (Γενεσ. 38,8).

 Άρα, ο όρος αυνανισμός με βάση το Bιβλικό χωρίο θα δήλωνε τη συνουσία εκτός του γυναικείου κόλπου και δεν είχε τη σημασία της αυτοϊκανοποίησης, όπως δηλώνει η λέξη σήμερα.

Με τη σημερινή σημασία μαρτυρείται για πρώτη φορά στην αγγλική γλώσσα (onanism) το 1777.

Πηγή 24grammata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου