Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Ανασκόπηση εβδομάδας Νο17


Ακόμα μία εβδομάδα που μας απασχόλησε ειδησεογραφικά:



Πέντε αραβικά κράτη απομονώνουν το Κατάρ: Το χρονικό της κρίσης

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και οι Μαλδίβες ανακοίνωσαν σήμερα πως διακόπτουν τις τις σχέσεις τους με το Κατάρ κατηγορώντας το αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία στην περιοχή του Κόλπου.

Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν.

Απομόνωση με πρόσχημα την στήριξη της τρομοκρατίας

Τα πέντε κράτη του Κόλπου ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις μεταφορικές συνδέσεις με το Κατάρ και έδωσαν στους επισκέπτες από το Κατάρ περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ ότι υποστηρίζει μαχητικές οργανώσεις και διαδίδει τη βίαιη ιδεολογία τους, μια προφανής αναφορά στο κρατικό δορυφορικό δίκτυο του Κατάρ αλ Τζαζίρα.

«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.

Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, η πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».

Από την πλευρά του το Κατάρ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητα μέτρα», των χωρών του Κόλπου και της Αιγύπτου ... (kathimerini)


Νεκρός ο 11χρονος μαθητής – Άφαντος ο δράστης – Που στρέφουν τις έρευνες οι Αρχές

Γλέντι για τη μη προφυλάκιση κόρης γνωστού Ρομά, η οποία κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, είχε στηθεί το βράδυ της Πέμπτης, δίπλα από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, όπου ο 11χρονος μαθητής έπεσε νεκρός από «αδέσποτη σφαίρα», όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Μετά τις 21.30 άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί από σπίτι, ο κρότος των οποίων δεν έφτανε μέχρι το σχολείο, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη γιορτή για τη λήξη της σχολικής περιόδου.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα από άτομα της τοπικής κοινωνίας των Αχαρνών, που γνωρίζουν την οικογένεια Ρομά, η οποία έστησε το γλέντι, αναφέρουν ότι η γιορτή είχε στηθεί με αφορμή τη μη προφυλάκιση γυναίκας, η οποία είχε συλληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα μαζί με δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο πατέρας της φαίνεται ότι αποφάσισε να γλεντήσει την απελευθέρωσή της με μπαλοθιές, διότι θεώρησε μάλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «μεγάλο» γεγονός τη μη προφυλάκισή της, αφού ο κίνδυνος να καταλήξει στη φυλακή η κόρη του ήταν ορατός λόγω του ποινικού παρελθόντος της.

Κάτοικοι της περιοχής τηλεφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης στην Αστυνομία για να καταγγείλουν άσκοπους πυροβολισμούς, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει.

Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, στη Δυτική Αττική υπάρχουν οικογένειες Ρομά που έχουν ως αποτρόπαιο «έθιμο» να «γιορτάζουν» με αυτό τον τρόπο τη μη φυλάκιση συγγενών τους ... (real)


Αυστηρός ο νέος ΚΟΚ: Σκαμπό, καρέκλες και λάστιχα τέλος σε θέσεις πάρκινγκ




O νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας βάζει... ταφόπλακα στην ελληνική ευρηματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόστιμα-φωτιά αναμένονται για τους ιδιοκτήτες που στερούνται νόμιμης θέσης στάθμευσης και εφεύρουν διάφορους τρόπους για να εξασφαλίζουν μόνιμα μια θέση πάρκινγκ έξω από το σπίτι τους.

Όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τοποθετούν σκαμπό, καρέκλες, λάστιχα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς για να εμποδίσουν κάποιον άλλο οδηγό να παρκάρει το όχημα του θα βρουν τον νόμο... μπροστά τους, αφού ο νέος ΚΟΚ προβλέπει πρόστιμα έως και 400 ευρώ,

Στο άρθρο 48 του νέου Κ.Ο.Κ. για την κατάληψη τμήματoς oδoύ και πεζόδρoμoυ αναφέρει χαρακτηριστικά:

1. H πρoσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματoς τoυ oδoστρώματoς με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγoρεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμπoδίζεται

η κυκλoφoρία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση oχημάτων ή περιoρίζεται η oρατότητα αυτών πoυ χρησιμoπoιoύν τις oδoύς.

2. Kατ' εξαίρεση της διάταξης της πρoηγoύμενης παραγράφoυ, μπoρεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας εντός κατοικημένων περιοχών, αν υπάρχει αρκετός χώρoς γι' αυτό, η κατάληψη τμήματoς oδoύ με πρoσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημoτικών ή Koινoτικών Aρχών μετά γνώμη των αρμόδιων Aστυνoμικών Aρχών.

3. Aυτoί πoυ ανεγείρoυν oικoδoμές μέσα σε κατoικημένες περιoχές ή εκτελoύν άλλα έργα και καταλαμβάνoυν oλόκληρo τo πεζoδρόμιo μπρoστά από την oικoδoμή ή τo έργo, υπoχρεoύνται να κατασκευάσoυν πρόσθετo πεζoδρόμιo ή να πάρoυν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Mε απόφαση τoυ Yπoυργoύ Περιβάλλoντoς, Χωρoταξίας και Δημόσιων Έργων καθoρίζoνται oι λεπτoμέρειες για την εφαρμoγή της διάταξης αυτής.

4. Όταν επιτρέπεται, όπως πιo πάνω, η κατάληψη τμήματoς oδoύ πρέπει αυτό να επισημαίνεται υπoχρεωτικά από αυτόν πoυ τo κατέλαβε κατά τις διατάξεις τoυ άρθρoυ 9 τoυ παρόντoς Kώδικα.

5. H κατάληψη επιφάνειας πεζόδρoμoυ για oπoιαδήπoτε άλλη χρήση, εκτός γι' αυτήν πoυ έχει κατασκευαστεί, απαγoρεύεται, εφόσoν παρεμπoδίζεται η κυκλoφoρία των πεζών, ως και η είσoδoς - έξoδoς oχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παρoδίων.

6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ» (iefimerida)


Στην Ελισάβετ για εντολή η Μέι-Τα βρήκε με τους Ιρλανδούς

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ζητά από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η ηγέτις των Συντηρητικών. Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν, ότι αυτό σημαίνει πως πιθανότατα, υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με το Ενωτικό Κόμμα της Ιρλανδίας.

Η Τερέσα Μέι αναμένεται επισκέφτηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα, τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι πιθανότατα, υπάρχει συμφωνία συνεργασίας με το Ενωτικό Κόμμα της Ιρλανδίας.

Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τόσο το BBC όσο και το SKyNews μετέδωσαν ότι η Μέι θα έχει αυτή την στήριξη. Το Sky επεσήμανε ότι το DUP, που έχει κερδίσει 10 έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο και θα μπορούσε να βοηθήσει τους Συντηρητικούς να συγκεντρώσουν τις 326 έδρες που χρειάζονται για να έχουν αυτοδυναμία, εξετάζει μια συμφωνία "παροχής στήριξης με ανταλλάγματα".

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας από τους Συντηρητικούς, προσφέροντάς της ψήφους σε σημαντικές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο, χωρίς όμως να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

"Λαβωμένη" η Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι όχι μόνο δεν κερδίζει έδρες το κόμμα της, αλλά ότι χάνει και την αυτοδυναμία του στο κοινοβούλιο.

Tο Συντηρητικό Κόμμα δεν κατακτά την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, ενώ οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ενισχύουν την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Έτσι, η Μέι χάνει την απόλυτη πλειοψηφία λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις 650 έδρες του βρετανικού κοινοβουλίου, το κόμμα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει συγκεντρώσει 318 έδρες και άρα δεν μπορεί να φτάσει τις 326 που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία ... (news247)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου