Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Οι Σειρές που Μάθαμε και Αγαπήσαμε από το «Μακεδονία TV»


Το να αγαπάς ένα κανάλι δεν είναι αρκετά συνηθισμένο. Ειδικά σήμερα, που το βασικό «κανάλι» των νέων ανθρώπων είναι το Ιnternet. Ωστόσο, έχοντας προλάβει την εποχή που, για να κατεβάσεις ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων, έπρεπε να περιμένεις δύο μέρες ελπίζοντας πως δεν θα σηκώσει κανείς το τηλέφωνο, έχω μάθει να εκτιμώ την τηλεόραση.



Κατά την άποψή μου, το καλύτερο ελληνικό κανάλι είναι το παλιό, καλό, Μακεδονία TV. Θα το αγαπώ για πάντα, επειδή για ένα μεγάλο διάστημα «φιλοξένησε» σειρές και εκπομπές που για διάφορους λόγους δεν μπορούσες να δεις αλλού. Βέβαια, κάποιες από αυτές έπαιξαν -πριν ή μετά- και σε άλλα κανάλια, όμως, η γενιά των σημερινών 20something, τις γνώρισε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού της συμπρωτεύουσας.

Ψάχνοντας για κάποιες γενικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο, έπεσα πάνω στα προγράμματα δύο τυχαίων ημερών. Της Τρίτης, 26 Απριλίου 2005 και της Παρασκευής, 28 Δεκεμβρίου 2007. Οι τύποι είχαν βάλει να παίζουν στα καπάκια τα «Family Guy», «Two Guys, a Girl and a Pizza Place» και «Bewitched». Επικές καταστάσεις. Σκεπτόμενος, λοιπόν, τις σειρές που έμαθα μέσω του αγαπητού αυτού καναλιού, αποφάσισα να το τιμήσω φτιάχνοντας μια μικρή λίστα με κάποια αγαπημένα τηλεοπτικά προγράμματα που μας σύστησε κατά καιρούς.

Two Guys, A Girl And A Pizza Place



Το απόλυτο παράδειγμα σειράς που δεν θα γνωρίζαμε αν δεν υπήρχε το Μακεδονία TV. Το «Two Guys and a Girl», όπως μετονομάστηκε στην πορεία, λειτουργούσε σαν υποκατάστατο για πολλούς fans του «Friends». Μπορεί να μη γνώρισε τεράστια επιτυχία, αλλά είναι κάτι σαν τηλεοπτικό μνημείο, όντας το sitcom που ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για τη καριέρα του Ryan Reynolds. O Pete και ο «Berg» συγκατοικούν και παράλληλα δουλεύουν στη πιτσαρία της γειτονιάς που λέγεται «Beacon Street Pizza». Την παρέα συμπληρώνει η Sharon, που μένει στον από πάνω όροφο. Οι τρεις τους σπουδάζουν στο ίδιο πανεπιστήμιο αλλά σε άλλους τομείς. Παραδόξως, δεν μένουν στη Νέα Υόρκη -όπως συνηθίζεται- αλλά στη Βοστόνη. Με τον καιρό, τους βλέπουμε να ωριμάζουν σαν χαρακτήρες και να εξελίσσονται επαγγελματικά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Μπορεί να μην είναι από τα σήριαλ που θα σου αλλάξουν τη ζωή, αλλά έχει κάποιες πολύ καλές στιγμές που θα σε κάνουν να γελάσεις με τη ψυχή σου. Η σειρά ξεκίνησε το 1998, αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, μιας και το ABC αποφάσισε -κάπου μέσα στο 2001- να το κόψει, λόγω χαμηλής τηλεθέασης.

NewsRadio



Ένα sitcom που μυρίζει 90's. Ο WNYX είναι ένας φανταστικός, ενημερωτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Νέας Υόρκης που εκπέμπει στα ΑΜ. Η ιστορία ξεκινά με την ένταξη του νέου διευθυντή του σταθμού (Dave Nelson), ο οποίος, αν και νέος σε ηλικία, έχει τσαγανό. Βέβαια, δεν καταφέρνει ποτέ να βάλει σε τάξη τη θεόμουρλη ομάδα που βρίσκει εκεί και πάνω σε αυτό βασίζονται τα περισσότερα αστεία. Το «NewsRadio» έγινε γνωστό για τους αυτοσχεδιασμούς των πρωταγωνιστών του και κατάφερε να αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Σε περίπτωση που τύχει να το παρακολουθήσετε, θα καταλάβετε ότι, όντως, επρόκειτο για μια ποιοτική κωμική σειρά, που δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει το κοινό. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι άνθρωποι του NBC το γούσταραν κι έτσι επέζησε για πέντε σεζόν, χαρίζοντάς μας 98 ξεκαρδιστικά επεισόδια. Αξίζει να αναφερθεί πως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες της σειράς, ο εγωκεντρικός Bill McNeil, δεν εμφανίζεται στην τελευταία σεζόν λόγω της δολοφονίας του ηθοποιού (Phil Hartman) που ενσάρκωνε τον ρόλο. Μάλιστα, οι δημιουργοί της σειράς αποφάσισαν να «σκοτώσουν» και τον χαρακτήρα. Έτσι, στο πρώτο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου μαθαίνουμε πως -ακολουθεί spoiler- πέθανε από καρδιακή προσβολή. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω, ότι στη συγκεκριμένη σειρά έκανε τα πρώτα του βήματα και ο πασίγνωστος σήμερα κωμικός, Joe Rogan.

Family Guy



Πρόκειται για μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Μέχρι σήμερα μετρά 15 κύκλους, 289 επεισόδια, ένα spin - off και αρκετές μηνύσεις. Τι κι αν σπάει ρεκόρ παγκοσμίως; Στην Ελλάδα, το μόνο κανάλι που είχε τα κότσια να τη παίξει ήταν το Μακεδονία TV και αυτό είναι «γαλόνι». Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς, ότι άρχισε να προβάλλεται πριν από 12 -ίσως και παραπάνω- χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι το χιούμορ του συγκεκριμένου σόου δεν είναι και τόσο «εύκολο» για το ελληνικό κοινό. Βέβαια, οι μεταγλωττίσεις ήταν αρκετά soft, ακριβώς όπως τις έχουμε συνηθίσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το επεισόδιο του «Friends» με τη λάθος τούρτα, στο οποίο η Ρέϊτσελ λέει συνεχώς τη λέξη «πέος», την οποία μετέφρασαν ως «αυτιά», καταστρέφοντας ένα τέλειο αστείο. Ειλικρινά, δεν θυμάμαι για πόσο καιρό κατάφεραν να κρατήσουν την οικογένεια Griffin στον «αέρα», αλλά ένιωσα την ανάγκη να μεταφέρω μέσω αυτού του κειμένου τα συγχαρητήρια μου σε όποιον έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή.

Futurama



Το υπέροχο sitcom επιστημονικής φαντασίας του δημιουργού των «Simpsons», Matt Groening, έχει αρκετούς φίλους στη χώρα μας. Το sci fi καρτούν μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη του 31ου αιώνα, παρουσιάζοντας μια οπτική του μέλλοντος μέσω της καθημερινότητας του Fry και της παρέας του, δηλαδή, του Bender, της Leela -με την οποία παίζει και ειδύλλιο- και των υπόλοιπων εργαζομένων της εταιρίας κούριερ, «Planet Express». Ο 25χρονος ντελίβερι, κατέψυξε το 1999 κατά λάθος τον εαυτό του, για να ξυπνήσει 1.000 χρόνια αργότερα, έχοντας την ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή. Εντάξει, η σειρά δεν πιάνει επίπεδα «Simpsons», αλλά δεν νομίζω πως ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός της. Το 2013, έπειτα από επτά σεζόν και 140 επεισόδια, η σειρά ολοκληρώθηκε. Το αστείο είναι, πως, μόλις πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε ένα νέο game που έχει να κάνει με το εν λόγω brand.

Malcolm in the Middle



Η ιστορία έχει ως εξής: ο Malcom είναι το τρίτο από τα τέσσερα -αργότερα πέντε- παιδιά της οικογένειας του και η σειρά τον ακολουθεί στο μακρύ «ταξίδι» της εφηβείας. Πρόκειται για ένα παιδί με υψηλό IQ που παρακολουθεί ειδικά μαθήματα στο σχολείο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σχετική «περιθωριοποίηση». Πέφτει συχνά θύμα bullying, ακόμα κι απ'τον ίδιο του τον αδερφό, αλλά δεν το βάζει κάτω. Η κωμική σειρά ολοκληρώνεται μαζί με τις σχολικές υποχρεώσεις του πρωταγωνιστή, αλλά δεν θα αναφέρω τα spoiler που έφαγα -δεν το τελείωσα ποτέ- ψάχνοντας για περισσότερες πληροφορίες. Το σόου γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ, το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής «έσπασε τον τέταρτο τοίχο», όπως λένε οι Αμερικανοί, μιλώντας απευθείας στον θεατή -τύφλα να' χει ο Σπύρος Παπαδόπουλος- το έκανε να φαντάζει αρκετά πρωτότυπο. Για την ιστορία, το «Malcom in the Middle» έφτασε τους επτά κύκλους και τα 151 επεισόδια. Αξίζει να αναφέρω επίσης, ότι ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον πατέρα της οικογένειας δεν είναι άλλος από τον πρωταγωνιστή του «Breaking Bad», Bryan Cranston.

Πηγή vice
(άρθρο Αντώνης Κωνσταντάρας )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου